SAÜye riskli alanları denetleme lisansı

SAÜye riskli alanları denetleme lisansı -Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, riskli alanların tespiti konusunda SAÜye lisans verildi


SAKARYA (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, riskli alanların tespiti konusunda Sakarya Üniversitesine (SAÜ) lisans verildi.
     SAÜden yapılan yazılı açıklamaya göre, SAÜnün Sakarya ve çevresi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görevlendirdiği bölgelerde riskli yapı ve alanların tespitini yaparak, bunları rapor halinde ilgili kurumlara gönderecek.
     Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında lisanslı kurumlar tarafından riskli yapı ve alanlar tespit edilerek ilgili birimlere rapor olarak sunulacak. Bu raporlar sonucunda da riskli alanların yıkılması veya kentsel dönüşüm kapsamına alınmasına karar verilecek.
     Açıklamada görüşlerine yer verilen SAÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz, tespit çalışmalarının tüm bölgeyi kapsadığını belirterek, bu kapsamda köprü ve yolların da denetimden geçmesi nedeniyle riskli alanlara bina inşa edilmemesi gerektiğini bildirdi.
     Riskli alanların, bir heyelan bölgesi olabileceğine işaret eden Yılmaz, Buradan fay hattı geçiyordur, taşkın dere yatağıdır, riskli alan dediğimiz alandır bunlar. Bu bölgeler deprem sonrası insanların barınacağı geçici konteyner bölgeleri olarak kurulabilir. Buralara asla yapı yapılmaması, iskan edilmemesi gereken alanlardır ve bu bölgeler riskli alanlar kapsamına girmektedir dedi.
     Yılmaz, Sakarya genelinde bu tür riskli alanların oldukça fazla olduğuna vurgu yaparak, merkez Adapazarı ilçesinde çok sayıda eski, miadını doldurmuş ve ekonomik ömrünü tamamlamış binaların bulunduğuna işaret etti.
     Riskli alanların denetimi için vatandaşların müracaatı ve belediyelerin talebi doğrultusunda çalışmalara başlayacaklarını anlatan Yılmaz, çalışmaların ardından hazırlayacakları raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yollayacaklarını kaydetti.
     Yılmaz, yapılan tespitlerin ardından yıkım kararının belediye ya da bakanlıkça alınacağını dile getirerek, vatandaşların, tespit çalışmalarına ilgi göstermesi gerektiğini aksi takdirde ekonomik kayıpların yaşanabileceğine dikkati çekti.
     Hasar tespiti yaptıktan sonra vatandaşın 15 günlük süre içinde itiraz hakkının bulunduğunu belirten Yılmaz, Bu itirazı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapıyor. Müdürlük raporu o yöredeki risk tespiti komisyonuna gönderiyor. Bu heyet 7 kişiden oluşuyor, 4 üye üniversiteden ve 3 üye bakanlıktan. Raporlara yönelik itirazlara bu komisyonlar karara bağlayacak.
    
     Muhabir: Mehmet Özcan
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber SAÜye riskli alanları denetleme lisansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER