Savaştan kaçtılar, soğuğun esiri oldular

Savaştan kaçtılar, soğuğun esiri oldular -Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle evlerini terk ederek Türkiye sınırına yakın bir noktada kurdukları derme çatma çadırlarda soğuk havada yaşam mücadelesi veren Suriyelilerin dramı yürek burk


HATAY (A.A) - İsmihan Özgüven/Salim Taş - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle evlerini terk ederek Türkiye sınırına yakın bir noktada kurdukları derme çatma çadırlarda, soğuk havada rağmen yaşam mücadelesi veren Suriyelilerin dramı yürek burkuyor
     İdlib kentine bağlı Atme kasabası yakınında Türkiye sınırına yakın bir noktada oluşturulan ve yaklaşık bin 500 çadırın bulunduğu alanda kalan Suriyeliler, son dönemde soğuk ve yağışla da mücadele ediyor.
     İç savaşta yakınlarını kaybeden, evleri bombalanan Suriyeliler, çamurun içine kurdukları çadırlarda dünyaya gelen bebeklerini battaniyelere sararak soğuktan korumaya çalışıyor.
     Üzerlerinde montu, ayaklarında ayakkabı ve çorabı olmayan çocuklar ise çadırların arasında oyun oynayarak zaman geçiriyor.
     Soğuk günlerde dışarda yakılan ateşin çevresinde toplanan çocuklar, evlerine dönecekleri, sokakta silah sesleri duymadan arkadaşlarıyla oynayacakları günü özlemle bekliyorlar.
     Her biri ayrı ayrı acı öyküleri barındıran çadırlarda yaklaşık 1 ay önce dünyaya gözlerini açan Hanini bebek de anne ve babasının umudu oldu.
     Yerde halı ya da kilimin olmadığı soğuk çadırda dünyaya gelen Hanini bebek, anne ve babasının sıcak kucağında ısınıyor.
     Isıtıcı olmayan çadırda ülkesindeki olayların bitmesi için beş çocuğuna en iyi şekilde bakmaya çalışan anne Verde Muhammedin tek isteği ise bir an önce olayların bitmesi ve evlerine dönerek sıcak bir ortamda çocuklarını büyütebilmek...
     En büyüğü 13 yaşında 5 çocuk annesi Verde Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İdlib kentindeki bombardıman ve çatışmadan kaçarak Atme kasabasındaki çadır kente geldiklerini kaydetti.
     Hamileliğinin son aylarında çadır kente ulaştığını anlatan anne Verde Muhammed, şunları anlattı:
     Ülkemdeki olaylar nedeniyle çok kötü ve zor bir hamilelik geçirdim. Artık zulme dayanacak gücümüz kalmadı ve çocuklarımı da alarak hamile halimle buraya geldik. Savaştan kaçtık, ancak burada durum çok da iç açıcı değil. Hava çok soğuk ve bizlerin üzerine oturabileceği bir kilim bile yok. Bütün bu zorluklara rağmen çadır kentte sancılandım ve bir ay önce Hanini ismini verdiğim kızımı kucağıma aldım. Çok şükür kızım sağlıklı, en azından bana öyle geliyor. Şu an onu anne sütüyle besliyorum. Ancak, burada elektrik ve su yok. Gıda maddesi ihtiyacımız da had safhada. Ancak elimden geldiğince gözlerini dünyaya büyük bir umutla açmış kızıma bakmak, onu beslemek zorundayım.
     Toplam 5 çocuğunun bulunduğunu ve yeterli sayıda eşyalarının olmadığını vurgulayan anne Verde Muhammed, çocuklarının soğuk nedeniyle hastalandığını belirtti.
     Ülkelerinden savaştan kaçtıklarını, ancak burada soğuk ve yokluktan kötü durumda olduklarını kaydeden Verde Muhammed, Çocuklarıma yemek yapacak doğru düzgün eşyam yok. Buraya yardım kuruluşları gıda maddesi getiriyor ancak bunlar da yetersiz kalıyor. Çünkü her geçen gün burası daha da kalabalıklaşıyor dedi.
    
     Yayıncı: İsa Sansar / A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Savaştan kaçtılar, soğuğun esiri oldular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER