Sebze meyve ihracatında telafi dönemi başladı

Sebze meyve ihracatında telafi dönemi başladı -Geçen yıl, ihracatta önceki yıla oranla yüzde 6 düşüş yaşayan yaş meyve sebze ihracatçıları, 2013 yılının ilk verilerinden umutlu -Yılın ilk 2 ayında geçen yılın aynı dönemine göre m


MERSİN (A.A) - Geçen yıl, ihracatta önceki yıla göre yüzde 6 düşüş yaşayarak 2013 yılını telafi yılı olarak belirleyen yaş meyve sebze ihracatçıları, yılın ilk verilerinden umutlu.
     AA muhabirinin, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) tarafından hazırlanan rapordan derlediği bilgiye göre, dünya ticaretini etkileyen çeşitli olaylar nedeniyle 2012 yılı, yaş meyve sebze ihracatçıları açısından pek de iyi geçmedi.
     Geçen yıl 3 milyon 23 bin ton yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştiren sektör, bu ihracat karşılığında 2 milyar 183 milyon dolar döviz girdisi sağladı. Yaş meyve sebze ihracatında konjonktürel sebeplere bağlı olarak 2012 yılında önceki yıla oranla yüzde 6 düşüş yaşandı.
     Bu düşüş karşısında ılıman geçer diye tahmin ettikleri 2013 yılını kendilerine telafi yılı olarak belirleyen sektör temsilcileri, ocak ve şubat aylarında elde ettikleri rakamlardan oldukça memnun.
     Bu yıl 1 Ocak-28 Şubat tarihlerinde 620 bin 272 ton 480 kilogram ürün ihraç eden sektör, 406 milyon 367 bin 310 dolarlık gelir sağladı.
     2012 yılının aynı döneminde ise 549 bin 721 ton 385 kilogram üründen 366 milyon 782 bin 871 dolar gelir elde edilen ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 13, değerde ise yüzde 11 artış gösterdi.
    
     -Hedef en az yüzde 15 artış-
    
     Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılını değerlendirirken, yaşanan gerilemeyi 2013 yılında telafi edebilecekleri yönünde açıklamalarda bulunduklarını hatırlatarak, ocak ve şubat ayı rakamlarına baktıklarında bu iddialarının güçlendiğini söyledi.
     Yılın ilk 2 ayında elde edilen başarıdan mutlu ve umutlu olduklarını dile getiren Kaçmaz, şunları kaydetti:
     Aslında bu 2 ayda daha fazla başarı yakalayabilirdik. Ama bu yılın ilk aylarında narenciye rekoltesi beklentimizin altında oldu. 2 aylık veriler oldukça iyi, ama biz daha fazlasını istiyorduk. 2013-2014 narenciye sezonunda rekoltenin iyi geçeceğini tahmin ediyoruz. Bu gerçekleşirse, sene sonunda daha iyi veriler elde edebiliriz. Ayrıca çevremizdeki bazı ülkelerde yaşanan ekonomik ve siyasi sorunlar halen sürüyor. Bunların da sene sonuna kadar, her geçen gün azalması bekleniyor. Bu da olursa, ihracatımız daha hızlı bir atağa geçecektir.
     Geçen yıl 2,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini hatırlatan Kaçmaz, Bu yıl minimum yüzde 15 artış bekliyoruz. Bu da, 2,5 milyar dolar seviyelerini aşacağımız anlamına gelir. Ümit ediyorum ki, her şey bizim lehimize olacak ve 100. yıl vizyonuna emin adımlarla ilerleyeceğiz diye konuştu.
    
     Muhabir: Kerem Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Sebze meyve ihracatında telafi dönemi başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER