Şehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.

Şehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çakır -Söylenenin aksine 2. Abdülhamit halkla iç içe olan bir padişahtı ve bu yüzden insanların gönlünü kazandı


BURSA (A.A) - Şehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve TRT Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Coşkun Çakır Söylenenin aksine 2. Abdülhamit halkla iç içe olan bir padişahtı ve bu yüzden insanların gönlünü kazandı dedi.
     Çakır, Birlik Vakfı Bursa Şubesindeki Osmanlı-Türk modernleşmesinin kilometre taşları konulu konferansta yaptığı konuşmada, Osmanlı modernleşmesinin evrelerinden bahsetti.
     Osmanlıda modernleşme konusunda tarihi kaynakların önemine dikkat çeken Çakır, Arşivlerde, tarihi konularla ilgili çok geniş kaynaklar yer alıyor. Aynı zamanda bu anlamda bilgi kirliliği hat safhada. Bunu ortadan kaldırabilmek adına uzmanların, objektif ve tarafsız kaynaklardan istifade etmesi gerekiyor diye konuştu.
     Osmanlı Devletini anlamak için sadece o dönemi değil, Selçuklu dönemini de bilmek gerektiğini anlatan Çakır, Aynı zamanda yakın tarihimizi anlayabilmek için Osmanlı dönemini iyi bilmek gerekiyor. Bu adeta bir zincirleme gibi devam ediyor. Birini tam olarak bilebilmek için kendisinden önce geleni de aynı oranda bilmemiz lazım. Eğer Türkiyedeki modernleşmeyi yorumlamak istiyorsak, bunu sadece bu dönemi ele alarak yapamayız. Kendinden önceki Osmanlı döneminden buna başlamamız gerekiyor diye konuştu.
     Osmanlı Devletinde ilk modernleşme hareketlerinin mevcut askeri sistem üzerinde yapıldığını ve ileriki süreçte bunun devam ettiğini anlatan Çakır, Şurası çok önemli bir nokta; Osmanlının temel özelliği olan Nizam yani düzen ortadan kalktıktan sonra modernleşmenin başladığını görüyoruz dedi.
     Çakır, Osmanlı Devletinin yıkılma ve Cumhuriyetin kurulma süreçlerini iyi anlayabilmek için 2. Abdülhamit dönemini iyi okumak gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
     Bu dönem herkes açısından oldukça zor bir dönem. Bu dönemle ilgili farklı yorumlar yapılıyor. Özellikle 2. Abdülhamit dönemini tarihi kaynaklar iki farklı şekilde yansıtıyor. Ancak tam olarak ne olduğunu anlamak için bu döneme objektif ve tarafsız bakmak gerekiyor. Söylenenin aksine 2. Abdülhamit halkla iç içe olan bir padişahtı ve bu yüzden insanların gönlünü kazandı. Abdülhamit özellikle iktisadi alanda çok bilgili bir padişahtı.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Şehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER