Şeker, kanser hücrelerinin enerji kaynağı

Şeker, kanser hücrelerinin enerji kaynağı -Yapılan deneylerde, farelerde şekerden zengin ortamda kanser hücrelerinin daha fazla çoğaldığı bildirildi


SAMSUN (A.A) - Yapılan deneylerde, farelerde şekerden zengin ortamda kanser hücrelerinin daha fazla çoğaldığı, yağ asitlerinden zengin ortamda ise kanser hücrelerinin çoğalamadığının gözlendiği bildirildi.
     Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji uzmanı Dr. Mustafa Kemal Gül, yaptığı açıklamada, kanserin önlenmesinde tütün-tütün ürünleri, aşırı alkol, zararlı güneş ışınları, meslek ve çevresel faktörlerin yanı sıra şişmanlık ve şekerden zengin gıdalarla beslenme alışkanlığının da dikkate alınması gerektiğini belirtti.
     Sigara, aşırı alkol tüketimi gibi alışkanlıkların yanında hayat tarzının ve beslenme alışkanlıklarının da kanserle yakından ilişkili olduğunu aktaran Gül, kanserle savaşta yalnızca hastalığın tedavisi ile başarıya ulaşmanın mümkün olmadığını vurguladı.
    
     -Kanser hücreleri, şekerden zengin ortamda çoğalıyor-
    
     Kanser ve şekerden zengin beslenmenin ilişkisinin 100 yıldan beri araştırıldığını anımsatan Gül, şunları kaydetti:
     İlk çalışmalarda deneysel olarak farelerde şekerden zengin ortamda kanser hücrelerinin daha fazla çoğaldığı, yağ asitlerinden zengin ortamda ise kanser hücrelerinin çoğalamadığı gözlendi. Daha sonra şişmanlarda, şeker hastalarında ve şekerden zengin beslenme alışkanlığı olanlarda kanser sıklığının daha fazla olduğu saptandı. Takip eden çalışmalarda karbonhidratlardan zengin gıdalarla beslenen kanser hastalarında tedavilere yanıtın daha az olduğu belirlendi. Diyetteki şekerin kısıtlanması ile kanser tedavisine daha iyi bir yanıt alındığı ve hastaların daha uzun yaşadıkları görüldü. Laboratuvarda kanser hücrelerinin mitokondrilerinde meydana gelen farklılıklar nedeniyle glikozu başlıca enerji kaynağı olarak kullanabildiği, yağ metabolizmasını yapamadıkları için yağları enerji kaynağı olarak kullanamadığı gösterildi. Şekerin kanser hücreleri için başlıca enerji kaynağı olması kanser hastalarında şekerden zengin gıdalarla beslenmenin önemli bir risk olduğu düşünülmektedir.
     Gül, kanser hastalarına şekerden kısıtlı normal proteinli ve yağdan zengin diyet önerdiklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Fatma Kalay
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Şeker, kanser hücrelerinin enerji kaynağı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER