Selçuklular döneminden kalma namazgahta teravih namazı

Selçuklular döneminden kalma namazgahta teravih namazı -Sivrihisar Bayram Musalla Camisi din görevlisi Poyraz: İlçenin her bölgesinden insanlar, serin havada, yıldızların altında teravih namazını huşu içerisinde kılmaktadır


ESKİŞEHİR (A.A) - Aydoğan Altın - Eskişehirin Sivrihisar ilçesinde teravih namazı, Selçuklular döneminden kalma namazgahta kılınıyor.
     Sivrihisar Bayram Musalla Camisinin din görevlisi Hüseyin Poyraz, AA muhabirine, namazgahın, 1270li yıllarda Emineddin Mikail tarafından yaptırıldığını bildirdi.
     60 metre uzunluğunda, 106 santim eninde bir duvar olarak yapılan namazgahın, uğradığı tahribat sonucu bugün sadece 7 basamaklı bir minber ve mihrabının kaldığını anlatan Poyraz, şöyle konuştu:
     Bu namazgahta eskiden asker uğurlamaları yapılıp, bayram, cuma namazları kılınıyormuş. Burada üç yıldır Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ve havaların sıcak geçmesi nedeniyle teravih namazlarını kılmaya çalışmaktayız. İlçenin her bölgesinden insanlar buraya gelerek serin havada, yıldızların altında teravih namazını huşu içerisinde kılmaktadırlar. Şuan ki haliyle namazgahımız işler hale gelmiştir.
    
     -Namazgah-
    
     Eskiden şehir dışında, kırda ve set üzerinde mihrap konulmak suretiyle namaz kılınmak için yapılan yere verilen ad olan ve Anadoluda sayılı yerde olduğu bilinen namazgahlardan biri de Sivrihisarda bulunuyor. Namazgahlar, namaz dışında da bayramlarda, yağmur duasında, asker adaylarını birliklerine ve hacı adaylarını kutsal topraklara uğurlamada halkın toplandığı yerler olarak biliniyor. Sivrihisarda ise halk, namazgahı Bayram Musalla diye adlandırıyor.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Selçuklular döneminden kalma namazgahta teravih namazı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER