Sendikal Mücadelenin Güncel Sorunları Paneli

Sendikal Mücadelenin Güncel Sorunları Paneli


ANTALYA (A.A) - DİSKe bağlı Genel-İş Sendikası Antalya Şubesi tarafından Sendikal Mücadelenin Güncel Sorunları paneli düzenlendi.
     Genel-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Cemal Aybar, Antalya Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda düzenlenen panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiyenin tarihin en zor günlerinden geçtiğini savundu.
     Cumhuriyetin ve Cumhuriyetin temel değerlerinin çok ciddi tehdit altında olduğunun ileri süren Aybar, Eğer bir ülke sosyo ekonomik ve siyasal bağımsızlığını kaybetmişse o ülkede demokrasiden bahsedemeyiz. Türkiyede bugünlerde yaşadığımız süreç de tamamen bunu göstermektedir dedi.
     Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde konuşan Genel-İş Sendikası Eğitim Dairesi Müdürü Faruk Özdemir, Ulusal İstihdam Stratejisiyle izlenecek politikaları değerlendirdi.
     Ulusal İstihdam Stratejisinde eğitim ve istihdam ilişkilerinin güçlendirilmesinin, iş gücü piyasasının esnekleştirilmesinin, kadınlar, gençler ve dezavantajlı grupların istihdamının artırılması gibi hedeflerin yer aldığına dikkati çeken Özdemir, uygulama aşamasında tüm bunlarla ilgili bazı sorunlar yaşanacağını savundu.
     Kıdem tazminatıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Özdemir, işçilerin büyük kısmının kayıt dışı çalıştığını, kayıt içi çalışanların da büyük bölümünün kıdem tazminatı alamadığını ileri sürdü.
     Kıdem tazminatlarıyla ilgili sorun için yasa çıkarmaya gerek olmadığını, bir genelgeyle bu sorunun ortadan kaldırılabileceğini savunan Özdemir, Her işveren sosyal güvenlik kurumuna sigorta bilgilerini veriyor mu- Peki siz her ay işverenlere, SGKya sigorta bildirgelerini verirken, tahakkuk eden kıdem tazminatını bildirmesini mecburi tutamaz mısınız- diye konuştu.
     Kıdem tazminatı oranının en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğu söylentisinin doğru olmadığını kaydeden Özdemir, bazı ülkelerin kanunlarında bu isimde yer almasa bile uygulamada Türkiyeden çok daha yüksek uygulandığını ifade etti. Kıdem tazminatının iş güvencesi olarak önemli bir rol oynadığının altını çizen Özdemir, Kıdem tazminatı fona dönüştürülürse, işçi işten atıldığında işverenin cebinden ekstra bir para çıkmayacağı için işçiyi işveren istediği zaman işten atar diye konuştu.
     Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Yıldırım Koç da kredi kartları ve kredilerle gelecekteki gelirini günümüzde harcama imkanı sunulan işçi sınıfının geçici bir rahatlama yaşadığını savundu. Kredi ve kredi kartı kullanımında ciddi artışlar yaşandığını ifade eden Koç, şöyle konuştu:
     Memurun satın alma gücü yüzde 40 arttı. Kredi kartı ve krediler de kullandı. TOKİ, özel sektör konut yaptı. İnsanlar ev sahibi oldu. AK Parti iktidarı döneminde araba sayısı 4,7 milyondan 11 milyona çıktı. Millet AK Parti iktidarına baktığında Allah razı olsun, evim arabam var diyor. Borçlar arttı, ama bu insanlar imrendikleri arabaya, konuta sahip oldular, borçlarına rağmen...
     Yaşanan rahatlamaların geçici olduğunu öne süren Yıldırım Koç, bunların farkına varılacağı döneme 2012 yılında girildiğini söyledi.
     Panelistler, konuşmalarının ardından dinleyicilerin sorularını yanıtladı.
    
     Muhabir: Bekir Bektaş
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Sendikal Mücadelenin Güncel Sorunları Paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER