SGKnın Yeni Teşvik Uygulamaları ve İşveren

SGKnın Yeni Teşvik Uygulamaları ve İşveren Mevzuatı semineri -SGK Başkan Yardımcısı Kuruca: -Sosyal Güvenlik Entegre Projesini hayata geçirdiğimiz zaman, emekliliği gelen her hangi bir vatandaşımız internetten e-devlet şifresiyle g


ANTALYA (A.A) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, Sosyal Güvenlik Entegre Projesinin hayata geçirilmesinin ardından emeklilik işlemlerinin internet üzerinden çok daha hızlı bir şekilde yapılabileceğini bildirdi.
     SGK Başkan Yardımcısı Kuruca, Antalya Ticaret ve Sanayi Odasında Sosyal Güvenlik Kurumunun Yeni Teşvik Uygulamaları ve İşveren Mevzuatında yapılan değişiklikleri konu alan eğitim seminerinde yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik sisteminin son 10 yıl içerisinde çok önemli değişiklikler geçirdiğini söyledi.
     Değişikliklerin Sağlıkta Dönüşüm Programı ve sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında birleştirilmesiyle başladığını kaydeden Kuruca, Sosyal Güvenlik Kurumunun bugün gelmiş olduğu nokta, 158 milyar liralık bir harcama bütçesi. Ülkemizin genel bütçesinin yüzde 42-45ine tekabül eden bir bütçe dedi.
     Türkiyede 65 yaş üzeri pasif nüfusun, genel nüfusun yüzde 6,4ünü oluşturduğunu ifade eden Kuruca, ortalama yaşam süresinin artmasının refahın yükseldiğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Herkesin en kısa zamanda en az primi ödeyip, en çok maaşı alarak emekli olmayı istediğini ifade eden Kuruca, Böyle bir sistem belki ülkemizde bugüne kadar oldu ama bundan sonra olması realiteyi kabul etmek lazım, mümkün değil dedi.
     SGKnın yaklaşık 15,5 milyar lira ilaç gideri olduğunu belirten Kuruca, 2013 yılında sağlık harcaması olarak kurumun 43 milyar lirayı finanse edeceğini ifade etti.
     Kurum olarak yapılan yeni uygulamalar hakkında da bilgi veren Kurucu, avuç içi tanıma sistemini anlattı. Pilot olarak Konyada uygulanan 2013 Ocak ayı itibarıyla tüm illerde uygulanması planlanan avuç içi tanıma sistemiyle sağlık alanında yapılan bazı usulsüzlüklerin önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydeden Kuruca, sistemin ilk etapta özel hastanelerde kullanılacağını bildirdi. Sigortalının avuç içini bir cihaza okutacağını ve TC kimlik numarası ile eşleşmenin sağlanmasının ardından sigortalının işleminin yapılacağını anlatan Kuruca, böylece sigortalı hastaneye gitmeden sağlık kuruluşlarının o kişi hakkında işlem yapamayacağını anlattı.
    
     -İnternet üzerinden 1 saatte emeklilik-
    
     Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, SGK bünyesinde TC kimlik numarası üzerinden bir kişinin bütün hizmetlerinin görülebileceği, her türlü işlemin yapılabileceği bir sistem oluşturmak istediklerini ancak henüz veri tabanını birleştiremediklerini kaydetti.
     Emeklilik işlemlerini internet ortamından yapabilecekleri ve aynı gün içerisinde işlemlerini tamamlayabilecekleri bir sistemi hedeflediklerini anlatan Kuruca, şöyle konuştu:
     Bundan 10 yıl önce, her hangi bir vatandaşımızın internet ortamından bize emeklilik müracaatı yapıp bir saat içinde veya aynı gün o kişiye (Emekli aylığınız bağlanmıştır, şu bankadan alacaksınız, şu kadar maaşınız vardır, şu tarihte alacaksınız hayırlı olsun) diyebileceğimiz bir sistemi hayal ediyorduk. Artık bu hayal değil. Şimdi hedefimiz haline geldi. Muhtemeldir ki 5 yıl içinde Sosyal Güvenlik Entegre Projesini hayata geçirdiğimiz zaman, emekliliği gelen her hangi bir vatandaşımız internetten e-devlet şifresiyle girecek ve ben emekli olmak istiyorum diye müracaatını yapacak, biz de ona bilgilerini bir saat içinde e-mail adresine göndereceğiz.
     Kuruca, önceden altı ay ya da bir yılda bağlanan emekli aylıklarının bağlanma süresini bir ayın altına düşürebildiklerini bildirdi.
    
     -Kayıt dışı istihdamdaki düşüş-
    
     Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ekonomiye de dikkati çeken Mustafa Kuruca, Maliye Bakanlığı, SGK ve ilgili kuruluşların, konulan hedeflerin sonuçlarının izlendiğini ifade etti. Yüzde 42lerde olan kayıtdışı istihdamın yüzde 37lere gerilediğini belirten Kuruca, Bundan 10 yıl sonrası için hedefimiz kayıtdışı istihdamın yüzde 15lere düşmesi dedi.
     Kuruca, kayıt dışı istihdamın düşmesinde bu konuda bilincin artmasının önemli bir payı olduğunu da sözlerine ekledi.
     Öte yandan, seminerde Kurucanın yanı sıra SGK Başkanlığı Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar ve SGK Başkanlığı Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü de katılımcılara birer sunum yaptı ve soruları cevaplandırdı.
    
     Muhabir: Bekir Bektaş / Hatice Özdemir
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber SGKnın Yeni Teşvik Uygulamaları ve İşveren Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER