Sağlık hizmetlerindeki 36 yıllık tecrübesiyle yılda yaklaşık 1,5 milyon hasta tedavi eden Şifa Üniversitesi Hastanesi, organ naklinde yeni bir gelişmeye imza attı. İki yıl önce kurduğu böbrek nakil merkezi ile bugüne kadar yüzlerce hastaya böbrek nakleden Şifa, yeni merkeziyle birlikte karaciğer nakli de yapabilen Türkiye'deki sayılı hastaneler arasında yerini aldı.
Karaciğer nakil merkezinin kuruluşuyla ilgili bilgi veren Şifa Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Direktörü Doç. Dr. Faik Fevzi Okur, "Her sağlık grubunun ya da merkezin altından kalkamayacağı bu zor alanda üzerimize görev düşüyordu, çünkü Şifa tecrübesi, donanımı, hekim ve teknik personel altyapısıyla Türkiye'de bu işi en iyi yapabilecek merkezlerden biridir. Bu misyonla çalışmalarımızı başlattık, altyapımızı hazırladık ve Sağlık Bakanlığı'ndan karaciğer nakil merkezimizin ruhsatını aldık. Ardından karaciğer naklindeki başarılarıyla tanıdığımız karaciğer transplantasyon cerrahları Doç. Dr. Onur Yaprak ve Opr. Dr. Necdet Güler'i transfer ederek nakil ekibimizi güçlendirdik. Karaciğer nakil merkezimiz, önümüzdeki günlerde ilk nakillerini yapmaya başlayacak. Bu merkezimiz, aynı zamanda kompleks karaciğer ve safra yolları cerrahisinde de ülke ve bölge insanımızın hizmetinde olacak." diye konuştu. Doç. Dr. Okur, merkezin Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim Araştırma Hastanesi'nin yeni binasında hizmet vereceğini sözlerine ekledi.
BİNLERCE HASTAYA UMUT OLDU
Bugüne kadar bine yakın karaciğer nakli yapan ve Amerikalı doktorlara dahi bu alanda eğitim veren İstanbul'daki bir merkezden transfer edilen Doç. Dr. Yaprak ise Türkiye'de karaciğer nakillerinin sayılı merkezlerde yapılabildiğine işaret etti. Yaprak, "Şifa Üniversitesi hastanelerinin karaciğer nakil merkezi kurması, nakil bekleyen binlerce hasta için bir umut ışığı olmuştur. Karaciğer nakli zor bir konudur ve Şifa gibi tecrübesi, donanımı ve altyapısı yeterli grupların bu konuda görev alması bizim de arzu ettiğimiz şeydir, çünkü bu tür operasyonlar, cerrahından hemşiresine kadar küçük bir sağlık ordusuyla yapılabiliyor." dedi.
BÖLÜNEN KARACİĞER, ÜÇ AYDA KENDİNİ TAMAMLIYOR
Organ bağışındaki yetersizlik sebebiyle Türkiye'de karaciğer nakillerinin daha çok canlı vericiden yapıldığını anlatan Onur Yaprak, "İdeal olan, organın kadavradan alınmasıdır, çünkü çürüyecek bir organı alıp onunla bir insana hayat sağlamak mümkünken organ bağışı çok düşük düzeylerde kaldığından, zorunlu olarak sağlıklı olan bir insanın karaciğerinin yarısını alıp başkasına naklediyorsunuz ancak karaciğerde şu avantajımız var, bölünüp bir parçası başka birine nakledildiğinde, verici ve alıcı tarafındaki her iki parça da 3 ile 6 ay içinde kendini tamamlayarak birer tam karaciğere dönüşüyor. Karaciğer, bu özelliğe sahip tek organdır." bilgisini verdi. CİHAN