Sık grip olanlar, koku alma kaybına

Sık grip olanlar, koku alma kaybına uğrayabilir -CÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan: -Çok grip olan insanlarda koku alma kaybının ortaya çıkma olasılığı, diğer insanlara


SİVAS (A.A) - Merve Topuz - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mansur Doğan, çok fazla gribal enfeksiyon geçiren insanlarda koku alma kaybının ortaya çıkma olasılığının, diğer insanlara oranla daha fazla olduğunu bildirdi.
     Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koku alma duyusunun insanda doğuştan var olabildiği gibi sonradan da hissedilebildiğini belirtti.
     Koku alma duyusu kaybına tam olarak nelerin sebep olduğunun bilinmediğini aktaran Doğan, enfeksiyonların, travmaların ya da doğumdan gelen kalıtımsal bozuklukların etmenler arasında olduğunu, bu etmenler sonucunda koku alma duyusunun tamamen ortadan kalkabildiğini söyledi.
     Gribal enfeksiyonların duyu kaybında tetikleyici bir faktör olduğuna dikkati çeken Doğan, şunları söyledi:
     Virüs süresini tamamlayıp, insan vücudundan atılıyor fakat yarattığı hasarlar kalıcı olabiliyor. Bunlardan biri de koku alma kaybıdır. Gribal enfeksiyon sonrasında koku alma bölgesinde virüsün yarattığı bir hasar meydana gelebiliyor. Yani virüsler koku alma sinirlerindeki hücreleri öldürüyor. Eğer koku alma sinirinde hasar meydana gelirse, bunun geri dönüşü olmuyor ve koku alma artık mümkün olmayabiliyor. Bu tahribatı da önceden değerlendirmek mümkün değil, çünkü o bölge kapalı olan bir bölge, beynin alt tarafı, o nedenle tahribatı sinir yönünde değerlendirmek çok zor. Fakat kısmi bir hasar oluşursa bu kayıp önlenebilir. Virüslere bağlı enfeksiyonlarda koku alma kaybı yaşanırsa, bu konuda çok yapılacak bir şey yoktur. Ancak bakteriyel enfeksiyonlar ya da burunda oluşan etler, koku alma kaybına sebepse kayıp önlenebiliyor.
    
     -Fazla grip olan insanlar risk altında-
    
     Gribin virüse bağlı bir enfeksiyon olduğunu ifade eden Doğan, Çok grip olan insanlarda koku alma kaybının ortaya çıkma olasılığı, diğer insanlara oranla daha fazladır. Virüse bağlı enfeksiyonlarda kişilerin çok kayba uğramadan hastalığı rahat ve daha az hasarla atlatabilmeleri için bol B vitamini almalarını, hekimin verdiği soğuk algınlığı ilaçlarını kullanmalarını ve istirahat etmelerini öneriyoruz dedi.
     Yrd. Doç. Dr. Doğan, çok fazla gribal enfeksiyona yakalanan kişilerin mutlaka KBB uzmanına gitmesi gerektiğini belirterek, Kişinin neden çok grip olduğunun araştırılması lazım. Kişide beslenme alışkanlığı bozukluğu olabilir, vücudunda bir kusur, bozukluk olabilir ya da hastalığın altında yatan başka sebepler de olabilir diye konuştu.
     Koku alma duyusu kaybının sadece gribal enfeksiyonla ortaya çıkmadığını kaydeden Doğan, kronik sinüzitlerin, bakteriyel ve mantar sinüzitlerinin, burundaki etlerin, koku alma duyusu bölgesindeki ya da beyindeki tümörlerin de bu kayba neden olduğunu anımsatarak, bu tür sorunları yaşayan kişilere KBB hekimine ya da beyin ve sinir hastalıkları konusunda uzman doktora muayene olmalarını önerdi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Sık grip olanlar, koku alma kaybına Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER