Sinop 289 kuş türü tespit edildi

Sinop 289 kuş türü tespit edildi -Orman ve Su İşleri Sinop Şube Müdürlüğü tarafından 2007-2010 yılları arasında yapılan gözlemler sonucunda bölgede 289 kuş türü tespit etti


SİNOP (A.A) - Orman ve Su İşleri Sinop İl Şube Müdürlüğü tarafından 2007-2010 yılları arasında yapılan gözlemler sonucunda bölgede 289 kuş türü tespit etti. Tespit edilen kuş türleri Sinop Kuşları adlı bir kitapta toplandı.
     Orman ve Su İşleri 10. Bölge Sinop Şube Müdürü, Fatma Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitap ve yürüttükleri çalışma hakkında bilgi verdi.
     Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak, 2007-2010 yılları arasında il genelinde bulunan kuş türlerinin envanterini çıkartmak amacıyla Sinop merkez, Sarıkum ve Aksaz çevresinde gözlemler yaptıklarını anlatan Karahan, gözlemler sonucu 19 takım ve 57 familyaya ait 289 kuş türü tespit ettiklerini söyledi.
     Türkiye genelinde yaklaşık 466 kuş türü olduğuna işaret eden Karahan, Türkiyedeki türlerin yarısından fazlasının Sinopta bulunduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
     Kendi alanımızda bulunan kuşların yapı ve özelliklerini öğrenmek ve tanımak için tüm arazilere giriş çıkışlarımızda düzenli olarak kayıtlarımızı tutmaya başladık. 2007 yılında aylık düzenli gözlemler yapmaya başladık. 2,5 yıllık bir gözlem sonucunda Sinop merkez, Sarıkum ve Aksaz çevresinde çalışmalar yaptık. Elde ettiğimiz bu verilerle Sinop il genelinde 289 kuş türüne ulaştık. Bunların bir çoğu yerli bir kısmı göçmen ve bir bölümü de geçit kuşu olarak biliniyor. Bu durum ilin gerek coğrafi yapısı gerekse farklı habitatlara sahip olmasının yanı sıra biyolojik çeşitlilik açısından da zengin bir bölge olduğunu göstermektedir.
    
     -Beyaz Akbabayı tanıtıyoruz
    
     Tespit ettiklerini kuş türlerini kuşların fotoğrafları ve bilgilerinin yer aldığı Sinop Kuşları adlı kitapta topladıklarını belirten Karahan, türlerin korunması ve yaşatılması için de projeler hazırladıklarını kaydetti.
     Boyabat ilçesinde görülen Küçük Akbaba olarak da bilinen Beyaz Akbabayı tanıtmak için eğitim çalışmaları başlattıklarını söyleyen Karahan, Afişler ve broşürler hazırlayıp bölgede Beyaz Akbabanın sahiplenilmesini sağlayacağız. Böylece zengin kuş türüne sahip olan Sinop Kuş Turizmi açısından da önemli bir bölge konumuna gelecek dedi.
     Karahan, gözlemlerin Sinopun iç bölgelerinde de sürdürülmesi halinde bölgedeki kuş türü sayısının 300e ulaşabileceğini de sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Kenan Türkseven / Dilek Sezen
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Sinop 289 kuş türü tespit edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER