Şırnakta, İslam Düşüncesinin Teşekkülü

Şırnakta, İslam Düşüncesinin Teşekkülü konulu konferans


ŞIRNAK (A.A) - Şırnak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünce, İslam Düşüncesinin Teşekkülü konulu konferans düzenlendi.
     İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Taşın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, kelam, fıkıh, tasavvuf ve felsefe gibi İslam düşüncesinin temel konuları ele alındı.
     Taş, İslam dininin bütün dinlerin ve mezheplerin ortak paydası olduğunu, insanın İslam dini ile değer kazandığını söyledi.
     İslam hukukunun büyük bir birikim olduğuna dikkati çeken Taş, şöyle dedi:
     Kuran hükümlerini doğru ve güçlü yorumlamak gerekir. Hukuku yani fıkhı dinin tümü kabul etmek doğru olmaz. Zira din, yaşamın tümünü kapsarken hukuk birtakım hükümlerdir. Dolayısıyla hüküm yaşamın yerine geçemez ve yaşamı kuşatamaz. Kelam ise İslam ile felsefeyi tanıştırmış ve felsefeyi rasyonelleştirmiştir. Fıkıh ve kelamın yanı sıra İslamın bir diğer önemli ayağı ise tasavvuftur. Tasavvuf sayesinde Allah sevgisi gelişmiş, güçlenmiş ve daha öteye Allaha duyulan aşka ulaşılmıştır. Mistik bir din, din olamaz. İslamın diğer bir ayağı İslam felsefesidir. Felsefe, mantık, tabiat ve ilahiyat ana disiplinleri üzerinde yükseldiği ve onları kapsadığı içindir ki; bütün ilimlerin anasıdır. İslam, batıdan kovulan felsefeyi aldı ve sindirdi. Elbette ki felsefenin İslam dinine girmesinde en büyük etken tıp ilmidir. Tıp, saray eliyle yani halife saraylarında İslama girmiş ve felsefeyi böylelikle İslama kazandırmıştır.
     Konferansın ardından Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Prof. Dr. Taşa teşekkür ederek kendisine üniversitenin yayınlarını hediye etti.
    
     Muhabir: Cafer Balık / Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Şırnakta, İslam Düşüncesinin Teşekkülü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER