Sivas olayları sanıkları aleyhine açılan tazminat

Sivas olayları sanıkları aleyhine açılan tazminat davası -Sivas olaylarında yaşamını yitirenlerin yakınlarına ve olaylarda zarar görenlere İçişleri Bakanlığınca ödenen tazminatların sanıklardan tahsil edilmesi talebiyle 1997 yılında açıl


SİVAS (A.A) - Sivas olaylarında yaşamını yitirenlerin yakınlarına ve olaylarda zarar görenlere İçişleri Bakanlığınca ödenen tazminatların sanıklardan tahsil edilmesi talebiyle 1997 yılında açılan davanın görülmesine devam edildi.
     Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesindeki duruşmada, 98 sanıktan 16sı ile davacı ve davalı avukatları hazır bulundu.
     Savunmaları alınan sanıklardan Nevzat Aydın, Biz bu davadan dolayı yargılandık, ceza aldık. Ancak adaletin tecelli etmediğine inanıyoruz. Bizden istenen maddi tazminatı kabul etmiyorum. Davanın reddine karar verilsin. Geçen sürede TCKnın lehimize olan hükümlerinin uygulanmasını istiyoruz dedi.
     İlhami Çalışkan da, Sivas davası sürecinde mağdur edildiklerini belirterek, Mağduriyetlerimizin araştırılmasını talep ederiz. Benim işim yok, gelirim yok, benden para istenmektedir. Davayı kabul etmiyorum diye konuştu.
     Sanık Durmuş Tufan ise, olay tarihinde 17 yaşında olduğunu ifade ederek, Lehime olan kanunların uygulanmasını istiyorum. Ceza aldığımız dava her ne kadar ceza alıp infaz edilmişse de şu anda Malatya Cumhuriyet Başsavcılığında tekrar soruşturulmaktadır. Yeni deliller ortaya çıkmıştır, yeni beyanlar ve itiraflar vardır. Bunun sonucunun beklenmesini talep ederim diye konuştu.
     Sadettin Yüksel de, Daha önceden de davadan haberdardık, aradan uzunca süre geçmiştir. O dönem cezaevindeydik, bize bildirmişlerdi. 20 sene geçtikten sonra bize tekrar davetiye gelmiştir. Zaman aşımı itirazında bulunuyorum ifadelerini kullandı.
     Sanıklardan Hüseyin Kaya ise, ceza yargılamasında ilk mahkemede beraat ettiğini belirterek, Tazminat davası açıldığı dönemde ben beraat etmiştim, diğer davalıların beyanlarına katılıyorum şeklinde savunma yaptı.
     Sanıklara, cevap dilekçelerinde belirttikleri delil ve belgeleri sunmaları için 2 haftalık süre tanıyan mahkeme, duruşmayı eksikliklerin giderilmesi için erteledi.
     Sivasta 2 Temmuz 1993 yılında 37 kişinin yaşamını yitirdiği olayların ardından, hayatını kaybedenlerin yakınları ve olayda zarar görenlerce İçişleri Bakanlığı aleyhine Sivas İdare Mahkemesinde tazminat davası açılmıştı.
     Tazminat davaları sonucunda İçişleri Bakanlığınca ölenlerin yakınlarına ve zarar görenlere çeşitli tarihlerde ödemeler yapılmıştı. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, tazminat ve yargılama giderlerinin ödeme tarihinden itibaren işletilerek yasal faiziyle Sivas sanıklarından tahsil edilmesi talebiyle 1997 yılında dava açmıştı.
    
     Muhabir: Serhat Zafer / Ahmet Ekici
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Sivas olayları sanıkları aleyhine açılan tazminat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER