Siyah incirde ethephon kullanımı ile mücadele

Siyah incirde ethephon kullanımı ile mücadele -UYMSİB Başkanı Çalı: Hem teknik hem de yasal açıdan sakıncalı olan ancak piyasaya erken girmek maksadıyla siyah incirde kullanılan ethephon hormonu ile mücadelede başarıya ulaştık,


BURSA (A.A) - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, Hem teknik hem de yasal açıdan sakıncalı olan, ancak piyasaya erken girmek maksadıyla siyah incirde kullanılan ethephon hormonu ile mücadelede başarıya ulaştık, bu konuda tedbiri elden bırakmayacağız dedi.
     Çalı, Bursa Valisi Şahabettin Harputu ziyaretinde, yıl boyunca gerçekleştirilen meyve sebze ihracatı ve sektörde yaşanan sıkıntıların ihracata olan etkilerine ilişkin bilgi verdi.
     Siyah incirde, kaçak olarak kullanımı yaygınlaşan ve meyveyi hasat zamanından önce olgunlaştıran ethephon ilacının incirdeki kaliteyi düşürdüğünü ifade eden Çalı, bir süre öncesine kadar üreticilerin yaklaşık yüzde 70inin kullandığı bu ilaca karşı 2010 yılında başlatılan mücadelede başarıya ulaştıklarını, bundan sonra da tedbiri elden bırakmayacaklarını vurguladı.
     Çalı, bu sene aldıkları ürünün çok kaliteli ve geri dönüşlerin olumlu olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
     Bu yıl ürünler için gerçekten çok kaliteli bir yıl oldu. Gönderdiğimiz her ürünün analiz sonuçları olumluydu ve ürünler birkaç çürük elma hariç şikayet almadı. Bu, kimyasallara karşı gösterilen mücadelenin olumlu bir sonucudur. Hem teknik hem de yasal açıdan sakıncalı olan ancak piyasaya erken girmek maksadıyla siyah incirde kullanılan ethephon hormonu ile mücadelede başarıya ulaştık, bu konuda tedbiri elden bırakmayacağız. İncirde bu sene yaklaşık 25-26 bin ton civarında bir üretim gerçekleşti. İhracatımız ise üretimin yarısından biraz daha fazla yaklaşık 14 bin ton civarında yapıldı. İhracatta kimyasal maddelerden temiz olarak tanıtılan Bursa siyah incirinin bu imajının bozulmaması için çalışıyoruz.
     Genel olarak meyve ve sebze ihracatında kalitenin daha da yükseldiğini ifade eden Çalı, Bursanın nadide meyvesi siyah incirin iç ve dış piyasalarda yakaladığı başarılı tablonun korunması gerektiğini vurguladı.
     Çalı, yüzde 2-3 oranında Ege ve Akdeniz Bölgesinden ihraç edilen incirdeki tehlikelere işaret ederek, ülke olarak oluşabilecek olumsuz algının önüne geçilmesi gerekliliği konusunda uyarılarda bulundu. Çalı, (Bu Aydın inciri, bu Mersin inciri) olarak konuya bakılmayacak, Türk inciri denilecek. Bu nedenle konunun öneminin o bölgelerde de kavranması gerekli. Kesim ve ihraç tarihlerine uymayanlar var. Bu konunun üzerinde de durulması gereklidir dedi.
    
     -Vali Harput-
    
     Vali Harput da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kaliteli üretimin devamlılığı konusundaki denetimleri sürdüreceklerini, Bursanın, tarım kenti özelliğinin hep ön planda yer alacağını söyledi.
     Harput, nar üretimindeki açığa dikkat çekerek, Güney Kore, Türkiyeden nar talep ediliyor ve narı istediği şekilde bulamadığında yetkili makamlara iletiyor. Nar üreticileri için açık bir pazar var dedi.
     Bursanın kimliğini su, tarih, Uludağ, şeftali, kestane, incir gibi değerlerin oluşturduğunu belirten Harput, UYMSİB, Bursa adını, ulusal ve uluslararası çalışmalarda dünyanın dört bir yanına taşıyor. Bu noktada gerçekten ciddi bir iş yapılıyor. Ayrıca doğanın korunmasına da katkı sağlanıyor. Sizi takdir ve tebrik ediyorum diye konuştu.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Siyah incirde ethephon kullanımı ile mücadele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER