"Skolyoz'da erken teşhis ağrılı bir ameliyattan kurtarabilir"



Omurga eğriliği olarak bilinen Skolyoz'un erken teşhisinin önemli olduğunu ifade eden Mevlana Üniversitesi Beyin Cerrahi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Kemal İlik, "Bir anne veya baba çocuğunda skolyozdan şüphelenirse derhal hastaneye başvurmalıdır. Çünkü skolyozda erken teşhis hastayı ilerde oldukça ağrılı bir ameliyattan kurtarabilir." dedi.

Skolyozlu bir omurgaya arkadan bakıldığında, yana doğru bir eğrilik görüldüğüne dikkat çeken Yard. Doç. Dr. Kemal İlik, "Bu durum, kişiye, yana doğru eğiliyormuş gibi bir görüntü verir. Ayrıca, hastaya arkadan bakıldığında bir omuz ve bir kürek kemiği diğerinden daha yüksekte ya da daha belirgin olabilir. Yine kollar yana sarkıtıldığında kolla gövde arasında daha fazla boşluk olabilir. Ama en basit yöntem hastaya öne eğilme testi yapılmasıdır. Skolyotik omurgada sırtın bir tarafı diğerine göre daha yukarda görülür. Skolyozda genellikle ağrı olmaz." şeklinde konuştu.

Hastanın kesin tanısında ve tedavisinin şekillenmesinde röntgenin önemli olduğuna dikkat çeken İlik, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi: "Ayakta çekilen tek bir röntgen filmiyle skolyoz tanısı konulabilir ve eğrilik derecesine göre tedavi şekillenir. Skolyozun tedavisinde korseleme ve cerrahi tedavi uygulanır. Kemik gelişimini tamamlamamış hastalarda artmakta olan skolyoz için korse (ortez) tedavisi önerilir. Hafif ve orta derecede skolyoz için de korse tedavisi uygundur. Korseler omurgayı tamamen düzeltemez, fakat iskelet gelişimini tamamlamamış çocukların büyük kısmında korse tedavisi eğrilik artışını durdurmada bir etkinliği vardır.

Tanıda gecikildiyse veya korseleme tedavisine rağmen eğrilik artmaya devam ediyorsa bu deformiteyi düzeltmek için cerrahi tedavi gereklidir. Enstürmantasyonda vidalar, kancalar ve metal çubuklar kullanılarak omurganın dizilimi mümkün olduğunca normal sınırlara yaklaştırılmaya ve bu dizilimde tutulmaya çalışılır. Günümüzde operasyonda kullanılan elektrofizyolojik nöromonitorizasyon gibi yüksek teknolojiye sahip aletler sayesinde operasyon oldukça güvenli hale gelmiş ve komplikasyon oranları da oldukça düşmüştür. Ameliyatta kullanılan metal çubuklar ve vidalar nadiren çıkarılır."

Skolyoz ameliyatlarını başarıyla uyguladıklarını belirten Dr. İlik, üniversitenin bu tip cerrahi girişimlerde önde gelen merkezlerden biri olduğunu, bu konuda bir çok yurt dışı ve yurtiçi bilimsel çalışmanın yapıldığını sözlerine ekledi.

CİHAN
<< Önceki Haber "Skolyoz'da erken teşhis ağrılı bir ameliyattan kurtarabilir" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER