Son 100 yılın önemli buluşu yağmur

Son 100 yılın önemli buluşu yağmur suyundan korunacak -Milasta, arkeoloji tarihi açısından son 100 yılda bulunan en önemli tarihi eserler arasında gösterilen, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine giren 2 bin 400 yıllık mezar


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Milasta, arkeoloji tarihi açısından son 100 yılda bulunan en önemli tarihi eserler arasında gösterilen, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine giren 2 bin 400 yıllık mezar odası ve duvar resimlerinin yağmur suyundan zarar görmemesi için geçici çatı yapılıyor.
     Kazı Bilim Kurulu Üyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Karya Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Adnan Diler, 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahdin üzerini kapatan podyumdaki kazıların devam ettiğini bildirdi.
     Uzunyuvadaki çalışmaların Uzunyuva Anıt Mezarı Arkeoparkı ve Ziyaretçi Merkezi Projesi kapsamında devam ettiğini, proje ile bölgenin açık hava müzesine dönüştürülmesinin hedeflendiğini anlatan Diler, Karia Kralı Hekatomnosa ait mezar odası ve alandaki çalışmaların Milas Müze Müdürlüğü başkanlığında, Kültür Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün tayin ettiği bilim kurulu danışmanlığında devam ettiğini kaydetti.
     Kazı çalışmalarının mezarın üzerini kapatan büyük podyum çevresinde devam ettiğini belirten Diler, Çalışmalarda önemli yol alındı. Dörtte üçe yakın kısmı kazıldı. Kazı, MÖ 4. yüzyılın ilk çeyreğinde kullanılan yürüme tabanı esas alınarak bu düzeye kadar yapıldı. Çevrede beylikler döneminden başlayıp Bizans, Roma ve daha eskiye giden kalıntılar açığa çıkartıldı dedi.
     Çalışmalar sırasında alanda bulunan tescilsiz binaların yıkılarak temizlenmesinin uzun süreç aldığını ifade eden Diler, Podyumun doğal alan kazısının yapılabilmesi için bu binaların kaldırılması gerekiyordu. Fakat alanın çevresindeki binalar kaldırılınca podyuma düşen yağmur suyunun mezar odasına inme durumu ortaya çıktı. Yağmur suyunun mezar odası ve duvar resimlerine geçişinin önlenmesi için geçici olarak ahşap direkler üzerine örtü yapıldı. Bu, Milas Müze Müdürlüğünün yerel desteklerle yaptığı geçici bir önlem diye konuştu.
    
     -İklimlendirme sistemi ile ısı ve nem kontrol altında tutuluyor-
    
     Mezar odasında iklimlendirme sistemi ile nem ve ısının kontrol altında tutulduğuna işaret eden Diler, şöyle konuştu:
     Nem azalır ve burası kurumaya başlarsa, kaçakçılar tarafından karotla yapılan temizlik sırasında savrulan mermer tozları resimlerdeki boyayla düşecek. Bunların temizlenmesi de imkansız. Yağmur suyunun mezar odası ve duvar resimlerine geçişini engellemek için yapılan çatı kalıcı değil. Çünkü bu alanda kurulması planlanan bir müze projesi var. Bu kapsamda anıt çevresindeki geleneksel konutların restore edilerek müze kapsamında değerlendirilmesi, eserlerin bu alanda sergilenmesi, aynı zamanda Milas halılarının sergilenmesi sağlanacak.
     Prof. Dr. Diler, anıt mezarın etrafındaki bazı evlerin kurulacak müze kapsamında restore edileceğini bildirerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihale yapıldı. Korunmuş olan tescilli binaların tek tek röleveleri çıkarıldı. Bu evler restore edilecek. Bunların dışında tescilsiz olan, ama kamulaştırılan yapıların müze olarak kullanılması düşünülüyor. Böylece hem binalar korunacak hem de binalarda eserler sergilenecek dedi.
     Uzunyuvadaki en önemli konunun duvar resimlerin korunması, temizlenmesi ve bunların konservasyonlarının yapılması olduğunu dile getiren Diler, bu konuda İtalyan bir ekiple bakanlığın İstanbul bürosunun ortak çalışma yürüteceğini söyledi.
     Milas Arkeoloji Müze Müdürü Ali Sinan Özbey ise geçen yıl eylül-ekim aylarında Milasa son 50 yılın en yüksek yağış miktarının düştüğünü belirtti.
     Mezar odasının iki kademeli yapıdan oluştuğunu anlatan Özbey, Yaptığımız araştırmalarda üst kısımlardan 10 metre derinlikteki mezar odasına sızıntı olduğunu tespit ettik. Bu nedenle geçici çatı projesi çalışması başlattık. Yağışlar etkisini göstermeye başlamadan çatıyı tamamlamayı hedefliyoruz diye konuştu.
     Özbey, Uzunyuva Anıt Mezarı Arkeoparkı ve Ziyaretçi Merkezi Projesi kapsamında ziyaret edilebilirliği artırmak amacıyla Milas evi özelliği taşıyan 8 tescilli yapının müze fonksiyonunda restore edileceğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Son 100 yılın önemli buluşu yağmur Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER