Sporcu ölümleri

Sporcu ölümleri -ESOGÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Görenek: Sahadaki ani sporcu ölümleri, kalp krizinden ziyade diğer kalp sorunlarından kaynaklanmaktadır


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, sahalardaki ani sporcu ölümlerinin kalp krizinden ziyade diğer kalp sorunlarından kaynaklandığını bildirdi.
     Prof. Dr. Görenek, yaptığı açıklamada, sporcu ölümlerinin yapısal kalp hastalığı olan ve olmayanlar diye ayrı ayrı ele alınması gerektiğini belirtti.
     Yapısal kalp hastalığı olan sporculardaki ani kardiyak ölüm nedenlerinin yaşa göre farklılıklar gösterdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Görenek, şöyle devam etti:
     ABDde bin 435 genç sporcu üzerinde yapılan araştırmada, sahada ölenlerin yüzde 44ünde kalp kaslarında iltihap belirlenmiştir. Aynı çalışmada söz konusu sporcuların yüzde 17sinde koroner damar çıkış anormalliği, yüzde 4ünde sağ karıncıktan kaynaklanan ölümcül çarpıntılar, yine yüzde 4ünde mitral kalp kapağında sarkmalar tespit edilmiştir. Geriye kalanlarda ise aort kapağı darlığı, koroner damar hastalığı, kalple ilgili elektriksel sorunlar, kalp kaslarının iflası, aort damarında balonlaşma ve diğer doğuştan kalp hastalıkları bulunmuştur. İtalyada aynı yaşlarda ani kardiyak ölüm görülen sporcuların incelendiği çalışmada da ölümlerin yüzde 22sinden sağ karıncıktan kaynaklanan ölümcül çarpıntıların, yüzde 18inden koroner damar hastalığının, yüzde 12sinden koroner damar çıkış anomaliliklerinin, yüzde 10undan mitral kalp kapağında sarkmaların, yüzde 6sından kalp kası iltihabının, yüzde 2sinden ise kalp kası kalınlaşmasının sorumlu olduğu saptanmıştır.
    
     -Doping ilaçları da kalp krizine neden olabiliyor-
    
     Prof. Dr. Görenek, yapısal kalp hastalığı olan 35 yaş üzeri sporcularda ani ölüm nedenlerinin gençlerden farklılıklar gösterdiği bilgisini verdi.
     Bu sporcularda kalp krizine bağlı ölümlerin, pek çok çalışmada ölümlerin en sık nedeni olarak saptandığı bilgisini veren Prof. Dr. Görenek, şunları kaydetti:
     Yapısal kalp hastalığı olmayanlarda ölümler hemen daima aritmi, yani kalp çarpıntılarına bağlı gelişir. Bu ölümlerin en muhtemel nedenlerini ise uzun QT sendromu, brugada sendromu ve ailevi sağ karıncık taşikardisi oluşturmaktadır. Yine bu olgularda idiopatik ventrikül fibrilasyonu, göğüse alınan darbe sonucu gelişen commitio cordis de sık ölüm nedenlerindendir. Sporcularda, doping maksadıyla alınan ilaçların da ölümcül kalp çarpıntılarına neden olabileceği akılda tutulmalıdır. Sahadaki ani sporcu ölümleri basında hemen daima kalp krizine bağlansa da gerçekte sahadaki sporcu ölümleri kalp krizinden ziyade diğer kalp sorunlarından kaynaklanmaktadır.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Sedat Gök

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER