Su ürünlerinde av yasağının sona ermesi

Su ürünlerinde av yasağının sona ermesi -Biganın Kemer köyü limanında bekleyen balıkçılar, gırgırların avlanma sahasının 24 metreye çıkarılması nedeniyle denize açılmayarak durumu protesto etti -Kemer Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Ba


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkalenin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü limanında av sezonu için hazırlıklara başlayan balıkçılar, avlanma sahasının 24 metreye çıkarılmasını protesto ederek, denize açılmadı.
     Kemer Su Ürünleri Kooperatifine bağlı 7 gırgır teknesinin reisleri ortak karar alarak, av sezonu başlamasına rağmen denize açılmadı. Gece yarısından itibaren demir alarak denize açılması gereken gırgır balıkçıları, 24 metre kararını protesto etmek amacıyla pazartesi gününe kadar limanda kalma kararı verdi.
     Kemer Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı ve Yılmazlar Gırgır Teknesinin sahibi Mustafa Çiftçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye denizlerinde göç balıklarının hakim olduğunu söyledi.
     Balığın Kuzey Ege Denizinden Çanakkale Boğazına girmesi ve Marmara ile Karadenize açılmasının havyarlı döneme rastladığını ifade eden Çiftçi, şöyle konuştu:
     Biz bu balığı yasaklar kapsamında 4,5 ay süreyle koruyoruz. Korumaya da devam edeceğiz. Ancak göç balıkları Karadenizde havyarını döktükten sonra yavrusunu yanına alır, büyütür ve tutulacak hale gelir. Ardından da Marmara ve Ege Denizine doğru yol alır. Bu balıklar yolculukları süresince 0 metre ile 10-15 metre derinlikte seyrederler. Ancak son sirküler değişikliğinde gırgırların avlanabilecekleri derinliğin 24 metreye çıkarılması balıkçılık sektörünü tamamen bitirmiş durumdadır.
     Bugün yaklaşık 150 bin kişiye ekmek veren, milyonlarca dolarlık girdi sağlayan ve devlete vergi ödeyen sektörün birileri tarafından öldürülmeye çalışıldığını öne süren Çiftçi, şunları söyledi:
     Bunun kim olduğunu halen daha çözemedik. Kimler bunun peşinde- Avrupa Birliğinde bunun böyle olduğunu söylüyorlar. Avrupa Birliğinin coğrafi kıyılarıyla bizim coğrafi kıyılarımızın bir olması mümkün değildir. Onlar devasa balıklara hakim olan ülkelerdir. Biz ise balığı Karadenizde besleriz, orada doğurur, sonra da çeker gider onlara. Biz bu balığı tutmazsak komşumuz Yunanistan, İtalya, İspanya tutacak. Biz de ondan sonra onlardan bu balığı satın alacağız. Gırgırların 24 metre derinliğe çıkarılan avlanma sahasının eski sirkülerde 2/1 numaralı tebliğde olduğu gibi kalmasını talep ediyoruz. Bu nedenle de şu anda hazırlıklarımızı tamamlamamıza rağmen av yasağı sona ermesine rağmen, gırgır balıkçıları olarak denize açılmadık. Sayın bakanımız sirkülerde bir iyileştirme yapacağını açıkladı. Bu nedenle pazartesi gününe kadar denize açılmayarak, yapılacak iyileştirmeyi bekleyeceğiz. İyi haberler gelirse Türk ekonomisine katkıda bulunmaya ve Türk halkına ucuz balık yedirmeye devam edeceğiz.
     50 yıldır balıkçılık yapan Hakkı Kemerli ise sirkülerde gırgırların avlanması sahasının 24 metreye çıkarılmasına tepki göstererek, Biz yıllardır bu işi yapıyoruz, aynı tarihlerde aynı yerlerde balıklar tutarız. Bununla ilgili notlarımız vardır. Şimdi bize diyorlar ki 24 metre derinlikte avlanacaksınız. 24 metre derinlikte biz bir şey bulamayız ki. Bu işin bir an önce düzeltilmesi lazım diye konuştu.
    
     Muhabir: Burak Akay
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Su ürünlerinde av yasağının sona ermesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER