Sultan Abdülhamitin projesi gerçekleşiyor

Sultan Abdülhamitin projesi gerçekleşiyor -Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülhamit döneminde, Filyosta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bi


ZONGULDAK (A.A) - Erdinç Aksoy - Zonguldakın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden (1876-1909) itibaren uygulamaya konulması beklenen Filyos Projesi kapsamında Karma Endüstri Bölgesi ilan edilen havzada, 10-15 bin kişiye istihdam sağlayacak tesislerin yer tahsislerine başlanması hedefleniyor.
     Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan Anadoluda Genel Üretim Raporunda Filyosta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle kurulan yatırım hayali, havzanın 8 Eylül 2012te Bakanlar Kurulu Kararı ile Karma Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle gerçeğe dönüşüyor.
     Büyük ölçekli sanayi ve enerji yatırımı yapılacak Filyosa, bölgedeki işsizlik ve göç sorunun minimize edilmesiyle ekonomik kalkınma sürecine girebilmesi açısından büyük önem veriliyor.
     Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansından alınan bilgiye göre, toplamda 2 bin hektarlık alanı kapsayan Filyosta, Endüstri Bölgesi içerisinde liman ve diğer kısımlar için ayrılan bölgeler çıkarıldıktan sonra sanayi tesisleri için planlanabilecek tahmini alan büyüklüğü 400 hektar olarak öngörülüyor.
    
     -25 milyon ton/yıl kapasiteli liman-
    
     Projenin en önemli parçalarından biri olan Filyos Limanının ilk etapta 5 milyon ton/yıl, ikinci etapta 20 milyon ton/yıl olmak üzere 25 milyon ton/yıl kapasiteye sahip olacak şekilde uygulamaya konulması planlanıyor. Liman ihalesi sonuçlandıktan sonra 2-2,5 yılda 5 milyon tonluk kısmın faaliyete geçmesi amaçlanıyor.
     Endüstri bölgelerinin avantajları ve özellikleri ise şöyle sıralanıyor:
     -Kamulaştırma ve altyapı inşaatı giderleri bakanlık bütçesinden karşılanacak.
     -Endüstri bölgelerinde yatırımcıya irtifak hakkı tesis edilecek, arazi mülkiyeti hazinede kalacak.
     -Endüstri bölgelerinde yatırımcının izin süreçlerini daha kısa sürede aşması hedefleniyor.
     -Bu bölgelerde yer alacak sektörler, bir plan ve program dahilinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenecek.
    
     -Yatırımcılara çağrı-
    
     Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırım için cazibe merkezleri arasında bulunan Filyosta büyük firmaların sanayi tesisi kurabilmek için müracaatta bulunduğunu söyledi.
     Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünde kentteki iş adamlarını Filyosa yatırım yapmak için yönlendirecek birim oluşturduklarını ifade eden Ayyıldız, şunları kaydetti:
     Havzaya yatırım için akla gelebilecek her türlü sektöre yönelik talepler var. Biz burada kentteki iş adamların da yatırım yapmasını istiyoruz. Kentin sanayisini oluşturma anlamında Filyos çok önemli. Endüstri Bölgesinin 400 hektar alanının gelecek taleplere göre genişlemesi öngörülüyor. Taşkın koruma çalışmalarının bittiği havzada, yer tahsisleri başlayacağından kentteki iş adamlarından da yatırım planlaması yapmasını bekliyoruz. Endüstri Bölgesi ile ilgili talepler şu an değerlendiriliyor. Buraya büyük çaplı, dünya pazarına yönelik tesisler kurulması konusunda iş adamlarımız da hazırlık yapmalı. Cazip teşviklerden faydalanmak isteyen yatırımcılar havzayı yatırım için tercih edecekleridir.
    
     -Türkiyenin 2023 hedefi-
    
     Ayyıldız, Türkiyenin 2023te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma hedefi olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
     Filyos, kara, deniz, hava ve demir yolu imkanlarına sahip olmasıyla bölgesel gelişmişliğe katkının ötesinde öneme sahiptir. Ülkemizin 2023te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmesi için büyük sanayi yatırımları şart. Bu anlamda yatırıma uygun geniş arazileri ve ulaşım imkanlarıyla Filyos binlerce kişiye istihdam sağlamasının yanı sıra ülkemizin ekonomik atılım yapmasına da katkı verecektir. Alan ve limanla ilgili tüm altyapı çalışmaları bitirildi. Liman yatırım ihalesini bekliyoruz. Bütünüyle bu bölge Batı Karadeniz Kalkınma Projesi olarak değerlendirilmelidir. Aynı zaman da Ankaranın da limanı olacaktır. Karadenize ulaşımı olan tüm ülkelere hizmet verilecek. Ayrıca, İstanbulun deniz trafiğini de hafifletecek. Burası Karadenizin dünyaya açılan kapısı olacaktır. Filyosta yatırımlar hayata geçtiğinde 10-15 bine yakın istihdam gerçekleşecek. Böylesi büyük yatırımların bir arada yer aldığı başka bir bölge yoktur. Bu açından Filyos ülke ekonomisinin de lokomotifi olacaktır.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Sultan Abdülhamitin projesi gerçekleşiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER