Suriyedeki olaylar

Suriyedeki olaylar -Lübnanın Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği Başkanı Saadiye: -Son sayımlara göre Lübnandaki Suriyeli göçmen sayısı 100 bine ulaştı -Kış mevsiminin başlamasıyla göçmenlerin içinde bulunduğu kötü k


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Sedat Gök - Lübnanın Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği Başkanı Mohamad Saadiye, son sayımlara göre ülkesindeki Suriyeli göçmen sayısının 100 bine ulaştığını belirterek, Kış mevsiminin başlamasıyla göçmenlerin içinde bulunduğu kötü koşullar daha da ağırlaşacak dedi.
     Kütahya Belediyesinin davetlisi olarak kente gelen Saadiye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyedeki olayların, çevredeki ülkeleri doğrudan etkilediğini bildirdi.
     Lübnan ile en geniş sınırlara sahip ülkenin Suriye olduğunu belirten Saadiye, bundan dolayı Suriyedeki olaylardan ülkesinin doğrudan doğruya etkilendiğini söyledi.
     Saadiye, bu etkilerin başında göçmen hareketlerinin geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Son sayımlara göre Lübnandaki Suriyeli göçmen sayısı 100 bine ulaştı. Bu göçmenler Lübnanda iyi olmayan koşullarda yaşıyor. Zaten savaştan yeni çıkan Lübnan için bu sayı çok fazla. Göçmenlerin iyi koşullarda barındırılmasına ekonomik durumumuz müsaade etmiyor. Göçmen ailelerin çoğu okullarda kalıyor. Okullar çok yakın bir tarihte açılacak. Bunların nereye gideceği belli değil. Kış mevsiminin başlamasıyla göçmenlerin içinde bulunduğu kötü koşullar daha da ağırlaşacak. Devletimizin gücü zayıf. Daha çok halkımız ve dernekler, Suriyeli göçmenler için çaba gösteriyor. Bu da yeterli değil. Göçmen sayısı gittikçe yükseliyor.
     Suriyeli göçmenlerin Lübnandaki durumunun zorlaşmasında, ülkesinde ayrı görüşlere sahip iki grubun bulunmasının da etkili olduğunu savunan Saadiye, Lübnan halkı ve siyasi partilerinin bazılarının Suriyedeki mevcut rejimi, kimilerinin de isyancıları desteklediğini anlattı.
     Saadiye, bu görüş ayrılığının hem ülkedeki göçmenleri olumsuz etkilediğini hem de Lübnandaki iç sorunların ateşlenmesine yol açtığını dile getirerek, Suriye içinde Lübnanlılar kaçırıldı. Lübnan içinde Suriyeliler ve Türkler kaçırıldı. Böyle olaylar gerginliği artırıyor ve daha fazla güvenlik sorunları ortaya çıkıyor diye konuştu.
    
     -Lübnanda Türkçe öğretilmesini istiyorlar-
    
     Lübnan hükümetinin, Türkiye ile kurulan güçlü ilişkileri bütün gücüyle korumaya çalıştığını bildiren Saadiye, bu ilişkilerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Lübnana yaptığı tarihi ziyaret ve iki ülke arasında vize uygulamasının kaldırılmasıyla başladığını söyledi.
     Türkiye ve Lübnan arasındaki ilişkilerin gittikçe güçlendiğini anlatan Saadiye, Lübnanda kaçırılan Türk iş adamı Aydın Tufan Tekinin, Başbakan Erdoğan ve ülkesinin Başbakanı Necip Mikati ile Türkiyenin Beyrut Büyükelçisi Süleyman İnan Özyıldızın gayretleri sonucu kurtarıldığını belirtti.
     Saadiye, ülkesinde Türkçe öğretiminin yaygınlaşması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
     Geçen aylarda Beyrutta, Yunus Emre Kültür Merkezi adıyla ilk Türk kültür merkezi açıldı. Ancak bizim bulunduğumuz Lübnanın kuzeyinde Türkçe öğreten hiçbir okul ve hoca yok. Halbuki Danniye bölgesinde 27 belediye bulunuyor. Bunların arasında 3 belediye tamamen Türkmen belediyesidir. Buralarda yaşayan Türkmenler tamamen Türkçe dilini unutmuş durumda. Türkçenin özellikle bu Türkmenlerin ağırlıklı olduğu bölgede öğretilmesine yönelik çalışmalar yapacağız. Türkçeyi ülkemizde yaygınlaştırdığımızda gençlerimizi Türkiyedeki üniversitelerde öğrenim görmeye teşvik etmiş, kültürel ve eğitimsel ilişkiler kurmuş olacağız.
    
     -Anadolu Ajansının Beyrutta ofis açması-
    
     Saadiye, basının önemli olduğunu dile getirerek, Lübnandaki gelişmelerin Türkiyeye iyi bir şekilde yansımadığını, Türkiyedeki gelişmelerin ise Lübnana hiç yansımadığını ifade etti.
     Diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi Lübnanda da televizyon kanallarında çok fazla sayıda Türk dizisi yayınlandığı bilgisini veren Saadiye, şöyle konuştu:
     Belki Türkiyede, bizdeki kadar dizi seyredilmiyor. Maalesef, ülkemize bunlar aktarılıyor. Kültürel değerler, siyasi görüşler, kardeşliğimiz, yakınlığımız hakkında programlar, mesajlar verilmiyor. Burada Türk basınının gücü büyük. Anadolu Ajansı gibi büyük bir ajansın Beyrutta ofis açması, gerçekten bu rolü oynayacak, büyük bir boşluğu kapatacak. Türkiyenin gerçek yüzünü, politikasını açık bir şekilde yansıtacak bu basın kuruluşunun Beyrutta yer alması, bizim için gurur vericidir. Türkiyenin parlak yüzünü Lübnanda yansıtan AA bizim misafirimizdir, bizden birisidir. Onlara gereken desteği her zaman sağlayacağız.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER