Suriyedeki olaylar

Suriyedeki olaylar -GTO Başkanı Mehmet Aslan: -(Suriyedeki olaylar) Türkiye ile Suriye arasındaki bir meseleymiş haline dönüştürüldü. Böyle olmamalıydı -Suriye politikası, Irak ve İran ile olan görüşmeler, önümüzdeki sür


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Suriyedeki olayların, Türkiye ile Suriye arasındaki bir mesele haline dönüştürüldüğünü savundu.
     Aslan, Gaziantep Gazeteciler Cemiyetinin (GGC) 23. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Suriyenin dünya durdukça komşu iki ülke olacaklarını belirtti.
     Türkiye ve Suriyenin birçok konuda olduğu gibi etnik ve mezhepsel yapısının da birbirine çok benzediğini ifade eden Aslan, Bugün geldiğimiz ortamda, dünyada da algılama, neredeyse bu olay (Suriyedeki olaylar) Türkiye ile Suriye arasındaki bir meseleymiş haline dönüştürüldü. Böyle olmamalıydı dedi.
     Aslan, Türkiyenin uluslararası toplumla, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Birliğiyle birlikte ve bu ülkeler kadar hareket etmekle ilgili çok dengeli bir politika uygulamak mecburiyetinde olduğunu ileri süren Aslan, şöyle devam etti:
     Çünkü dünya durdukça biz Suriye ile komşu olacağız. Suriyedeki insanlar bizim kardeşlerimiz, dostlarımız. Etnik ve mezhepsel yapısı bize benzer. Suriyede, bütün bu ülkelerle, dış devletlerin hepsiyle birlikte, çok partili rejime geçişin, böyle kansız belli bir sürecini organize edici politikalar yanında olmak gerekiyor. Hatta bu politikalarda başrolde oynayabilecek dengeli, sakin, sertleşmeyen, ılımlı, her iki tarafla görüşmeleri her an yürütebilecek pozisyonda bir denge politikasına ihtiyaç vardı. Şu anda yaptığımız politika bu değil. Bunun semerelerinden çok endişeliyim, açıkça söylüyorum. Tabii ki, bizim için ülkemiz öncelikli. Ama bizim bölgemiz ve başta Gaziantep olaylardan çok daha olumsuz etkilenmekle karşı karşıya.
     Aslan, geçtiğimiz günlerde Gaziantepi ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğluna da konuyla ilgili düşüncelerini söylediğini ifade ederek, Ana muhalefet partisi liderine söyledim. Sorumluluk sadece iktidarların olamaz. İcraat iktidarlarda ama muhalefetin da yapacağı çok şey vardır. Bu bağlamda bu yanlıştır demeden öte, halkın örgütlenerek hükümeti daha ılımlı bir politikaya yöneltmesi doğrultusunda organizasyon da muhalefet partilerinindir diye konuştu.
    
     -Gaziantepteki patlama-
    
     Aslan, Ramazan Bayramında Gaziantepte yaşanan patlamaya da değinerek, olay sonrasındaki tavrı ve çalışmalarından dolayı gazetecileri kutladı.
     Olaydan sonra kurumlar olarak kendilerinin de Gaziantepteki sosyal barışı kimsenin bozmaya gücünün yetmeyeceği yönünde mesajlar verdiklerini anımsatan Aslan, şunları kaydetti.
     Bu yeni bir stratejinin sıçramasıydı. Çünkü şu anda Türkiyede Gaziantep kadar kritik, başka bir şehir yok. İstanbul, Adana, İzmir, Mersin dahil. Oraların yapısı başkadır. Gaziantep öyle değil. Biz Gaziantepte Türk, Kürt, Arap, Alevi, Sünni ayrımı yapmayız. İşvereni, işçisi hepimiz el eleyiz. İşte tam da bu noktada burada yaratılacak bir kıvılcım ne Diyarbakır ne Şanlıurfa ne İstanbuldakine benzer. Hedef buydu. Kıvılcımı buradan sıçratmak, bütün büyük şehirlere yaymak. Gaziantepli olarak bu oyuna gelmedik. Ama Suriye politikası, Irak ve İran ile olan görüşmeler, önümüzdeki süreçte bize çok daha sıkıntılı süreçleri beraberinde getirebilir. Umarım ki olmaz.
     Aslan, yaşanan süreçte gazetecilere de önemli görevler düştüğünü, gazetecilerin, konuyla ilgili kesimlerin düşüncelerini topluma taşıması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
     Yayıncı: Mürsel Çetin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER