Sürre Alayının sandıkları Gaziantepte imal edilmiş

Sürre Alayının sandıkları Gaziantepte imal edilmiş -Gaziantep Müze Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğurluer: -Osmanlı dönemi Gaziantep el sanatlarına yeni keşfedilen önemli bir el sanatı daha eklendi (Fot


GAZİANTEP (A.A) - Osmanlı döneminde her yıl Hicaza gönderilen Sürre Alayında kullanılan deri sandıkların Gaziantepte imal edildiği ortaya çıktı.-
     Gaziantep Müze Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Uğurluer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı dönemi Gaziantep el sanatlarına yeni keşfedilen önemli bir el sanatının daha eklendiğini söyledi.
     Osmanlı döneminde her sene Hicaza gönderilen Sürre Alayında kullanılan deri sandıkların Gaziantepte imal edildiğinin ortaya çıktığını, derneklerinin kültür-sanat yayını Arulis dergisinin 3üncü sayısında konuyla ilgili makale yayımlandığını belirten Uğurluer, şöyle konuştu:
     Arulisin bu sayısında Osmanlı Sanat Eserleri Danışmanı İsa Akbaşın Osmanlı Döneminde Ayıntabda İmal Edilen Deri Seyahat Valizleri başlıklı makalesi bulunuyor. Bu makale, Osmanlı dönemi Gaziantepinin önemli el sanatlarından biri olan ancak zaman içinde varlığı bile unutulan deri sandık imalatını belgeleyerek tekrar gün ışığına çıkarıyor.
     Uğurluer, Sürre Alayı Sandığı adıyla bilinen bu eserlerin aslında sadece Sürre Alayı için imal edilmediğini, muhtemelen sipariş üzerine imal edilen deri sandıkların daha çok kervanlarla yapılan seyahatlerde, düğün alaylarında ve evlerde kullanıldığını ifade etti.
     Osmanlı döneminde Gaziantepte imal edilen bu eserlerin mükemmel işçilikleri ve kalitesiyle dikkati çektiğini kaydeden Uğurluer, şunları söyledi:
     İsa Akbaşın bu makalesiyle Ayıntabda yürütülen ve bugüne kadar saklı kalmış yeni bir el sanatının varlığını öğrendiğimiz gibi bu el sanatını icra eden üç ustanın ismini de öğrendik. Bilinen örneklere göre bu önemli eserler Kanberoğlu, Halid Erzurumi ve Ruşen Babazade Mahmud Ayntabi tarafından imal edilmiş. Zaman içinde ortaya çıkacak yeni örneklerle bu isimlere yeni ustaların eklenmesi de muhtemel görünüyor.
     Uğurluer, deri sandıkların işçilikleri ve kaliteleri kadar üzerlerine işlenmiş kitabeleriyle de dikkati çektiğini, sandıkların bir bölümünün üzerine çeşitli motifler işlendiğini, yapıldıkları yılın yanı sıra numaralarının yazıldığını belirtti.
     Özellikle Kanberoğlu adlı usta tarafından imal edilen sandıkların üzerine, Böyle üstad yegane-i Ayıntab/Kanberoğlu dimekle şöhretyab (Böyle usta Ayıntabda tek/Kanberoğlu demekle şöhret buldu) yazısının işlendiğini söyleyen Uğurluer, benzerine pek rastlanmayan bu sıra dışı el sanatının Osmanlı dönemi Gaziantep el sanatları hakkında bilgi veren tanıtım broşürleri, filmler ve kitapçıklarda bir an önce yerini alması gerektiğini ifade etti.
     Uğurluer, Gaziantep Müze Dostları Derneği olarak Gaziantep tarihine ve el sanatlarına katkıda bulunan konunun ilk defa ortaya çıkarılmasına aracı olmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Adem Yılmaz / Sevil Çelik
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Sürre Alayının sandıkları Gaziantepte imal edilmiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER