Süs bitkisi yetiştirmek isteyene hibe desteği

Süs bitkisi yetiştirmek isteyene hibe desteği -TKDK Afyonkarahisar Koordinatörü Şehitoğlu: -IPARD hem çiftçi düzeyinde seralara ekipman alımını hem de küçük ölçekli kesme çiçek veya diğer süs bitkileri işleme tesislerinin kurulumunu


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Afyonkarahisar Koordinatörü Metin Şehitoğlu, Kırsal Kalkınma İçin Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) programı kapsamında süs bitkisi yetiştirmek isteyene hibe desteği verileceğini bildirdi.
     Şehitoğlu, yaptığı açıklamada, Afyonkarahisarda İhsaniye, Sandıklı, Bolvadin gibi termal havzaların varlığının kapalı alanda (seralarda) yapılacak süs bitkileri üretimi için çok elverişli olduğunu, termal sular sayesinde seraların ısıtma maliyetinin Muğla, Antalya gibi illerden daha düşük olacağını belirtti.
     Afyonkarahisarın bu alanda rekabet gücünün artacağını ifade eden Şehitoğlu, Dinar, Başmakçı gibi iklimi elverişli ilçelerin süs bitkileri yetiştiriciliği açısından önemli potansiyele sahip olduğuna dikkati çekerek, süs bitkileri yetiştiriciliğinin Afyonkarahisarda önemli gelir ve istihdam kapısı olmaya aday bir yatırım alanı olduğunu aktardı.
     AB tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan Katılım Öncesi Yardım Aracının (IPA) Kırsal Kalkınma bileşeni olan IPARD Programını uygulamak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olarak kurulan TKDKnın, IPARD programı kapsamında süs bitkileri konusunda hibe desteklerinin verileceğini dile getiren Şehitoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
     AB kırsal kalkınma hibe destekleri kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi tedbiri altında yer alan çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi alt tedbiri sağlanacaktır. Bu kapsamda Süs bitkisi yetiştiriciliği ve çiftlik bazında mikro ölçekli işleme ve paketleme tesisleri gibi destekleyici altyapıların oluşturulması desteklenecektir. IPARD hem çiftçi düzeyinde seralara ekipman alımını hem de küçük ölçekli kesme çiçek veya diğer süs bitkileri işleme tesislerinin kurulumunu finanse edecek. Her bir yatırım için uygun harcamaların toplam değeri, 10 bin avrodan düşük 250 bin avrodan yüksek olamaz. Faydalanıcı tarafından, yukarıda belirtilen alt ve üst sınırlar içerisinde kalmak kaydıyla, bildirilen uygun harcama tutarının yüzde 50sini kamu katkısı, diğer yüzde 50sini ise başvuru sahibinin katkısı oluşturacaktır. Başka bir ifadeyle, uygun harcamaların yüzde 50 nispetindeki kısım için destek sağlanmaktadır.
     Süs bitkileri yetiştiriciliği söz konusu olduğunda, proje kapsamındaki sera büyüklüğünün en fazla 2 dekar, üretim açık alanda ise alan büyüklüğünün en fazla 10 dekar olması gerektiğini anlatan Şehitoğlu, sulamayla ilgili yatırımlar için, mevcut yetersiz sulama sistemlerinin su tasarrufu sağlayan yeni sulama teknolojisiyle değiştirilmesi şartıyla hibe desteğinin kapsamında olacağını ifade etti.
    
     Muhabir: Ekip
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Süs bitkisi yetiştirmek isteyene hibe desteği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER