Tarihi İskalyon binasında restorasyon çalışmaları başladı

Tarihi İskalyon binasında restorasyon çalışmaları başladı -ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sözen: İskalyon binasının restorasyonu tamamlanınca Türkiyenin en özgün ve iddialı kurul binası olacak


KARABÜK (A.A) - Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı ile Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Safranboluda 1870 yılında yapılan İskalyon binasının restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla binanın, Türkiyenin en özgün ve iddialı kurul binası olacağını söyledi.
     Karabük Valisi İzzettin Küçük ve Prof. Dr. Metin Sözen, restorasyon çalışmalarına başlanan İskalyon binasında incelemelerde bulundu.
     Sözen, inceleme sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, bir dönem ara verilse de Karabük Valisi izzettin Küçükün yoğun gayretleriyle Safranbolu ilçesinde restorasyon çalışmalarının yeniden canlandığını belirterek, bugün de İskalyon binasının restorasyonunu başlattıklarını söyledi.
     İskalyon binasının yeniden kazandırılmasının çok önemli bir proje olduğunu aktaran Sözen, binanın, restorasyonun ardından Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılacağını bildirdi.
     Sözen, şöyle konuştu:
     İskalyon binasının restorasyonu tamamlanınca Türkiyenin en özgün ve iddialı kurul binası olacak. İskalyon binasının yanında daha önce restore edilen bir bina daha var. Bu iki bina birleştirilerek kurulumuz burada hizmet verecek. Bizim kurullara eleştirimiz sonsuz. Kurullarımızın en iyi yerlerde en doğru şekilde oturmasını istiyoruz. Oturdukları yerlerde kendi aralarında doğru ilişki kurdukları zaman doğru kararlar çıkar. O bakımdan burada hizmet verecek kurulumuzdan eğri karar çıkmayacağına inanıyoruz.
     Karabük Valisi İzzettin Küçük ise kamulaştırılan binanın restorasyonun 1 yıl içinde tamamlanacağını ve çevresindeki bir çok yapınında onarılarak önemli bir alanı turizme katacaklarını kaydetti.
     İncelemelere, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Mustafa Sucu, belediye ve ÇEKÜL yetkilileri katıldı.
     İskalyon binasının daha önce kilise külliyesi, askeri depo ve marangozhane olarak kullanıldığı bildirildi.
    
     Muhabir: Ahmet Özler/Sinan Özmüş
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Tarihi İskalyon binasında restorasyon çalışmaları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER