Tarımsal araştırmalara bütçe arttı, dışa bağımlılık

Tarımsal araştırmalara bütçe arttı, dışa bağımlılık azaldı -TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Burak: -Son 10 yılda tarımsal araştırmalar için ayrılan bütçe 10 milyon TLden 150 milyon TLye çıkarıldı -Hiç kimseye ihtiyacımız yok. Tohum


ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş - Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Doç. Dr. Masum Burak, son 10 yılda tarımsal araştırmalar için ayrılan bütçenin 10 milyon TLden, 150 milyon TLye çıkarıldığını bildirdi.
     Doç. Dr. Burak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım sektörünün geliştirilebilmesi için mutlak suretle araştırma ve geliştirme çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
     Japonya ve Amerikada gayri safi milli hasılanın yüzde 3 civarında, Avrupa Birliği ülkelerinde ise bu oranın yarı seviyesinin AR-GE çalışmalarına aktarıldığını ifade eden Doç. Dr. Burak, Türkiyede bu oranın binde 8 civarında olduğunu söyledi.
     Doç. Dr. Burak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tarımsal araştırmalara son yılda ciddi anlamda önem verdiğini ifade ederek, Son 10 yılda tarımsal araştırmalar için ayrılan bütçe 10 milyon TLden, 150 milyon TLye çıkarıldı. Bununla da ülkemizin ve özellikle üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu çeşit ve teknolojileri geliştirerek ülkeyi bu konuda bağımsız hale getirmeye çalışıyoruz. Hiç kimseye ihtiyacımız yok. Tohumlarımızın çoğunu kendi enstitülerimizde üretip, dağıtıyoruz. Böylece yurt dışına tohum bağımlılığımız da azalıyor.
    
     -Güneş enerjisiyle sulama
    
     GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünün imkanlarıyla saatte 70 ton su atma kapasitesine sahip Mobil Güneş Pili Prototip Sulama Makinesi geliştirdiklerini hatırlatan Doç. Dr. Burak, maksimum 170 metreden su çekebilecek makinenin, damla sulama sistemiyle kullanıldığında ürünün cinsine ve mevsimine göre 400 dekar alanı sulayabildiğini dile getirdi.
     Doç. Dr. Burak, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde güneşli gün sayısının çok fazla olduğunu anımsatarak, sulamada kullanılan elektrik ve mazotun maliyetinin yüksek oluşu nedeniyle bölge çiftçisinin zaman zaman zorlandığını söyledi.
     Artık bu makineyle güneş enerjisini kullanarak ürünlerimizi sulayabiliyoruz diyen Doç. Dr. Burak, portatif olan makinenin seri üretiminin yapılması gerektiğini kaydetti.
     Doç. Dr. Burak, TAGEMe bağlı 47 araştırma enstitüsünün bir çoğunda yeni ürünlerin geliştirilmeye çalışıldığını da ifade ederek, çevre şartlarına dayanıklı çeşit geliştirmek için Kuraklık Test Merkezini Konyada kurduklarını, burada çeşitlerin kuraklığa olan dayanıklıklarının da kısa sürede tespit edilmeye çalışıldığını dile getirdi.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Tarımsal araştırmalara bütçe arttı, dışa bağımlılık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER