TARSİM Giresun Bölge Müdürü Yaşaroğlu:

TARSİM Giresun Bölge Müdürü Yaşaroğlu: -Fındık üreticilerimizin, olası don riskinin yanı sıra, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem ve heyelan ile sel ve su baskını risklerine karşı da mağdur olmamak için zaman kaybetmeden 05 Mart 2


ORDU (A.A) - Tarım Sigortaları Havuz İşletmeleri AŞ. (TARSİM) Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, Fındık üreticilerimizin, olası don riskinin yanı sıra, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem ve heyelan ile sel ve su baskını risklerine karşı da mağdur olmamak için, zaman kaybetmeden, 05 Mart 2013 tarihine kadar sigorta yaptırmalarını şiddetle öneriyoruz dedi.
     Yaşaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde iklimsel değişimlerin hat safhada olduğuna, buna bağlı olarak da aralık-ocak ve şubat ayı sıcaklıklarının, mevsim normalleri üzerinde seyrettiğine işaret etti.
     Ocak ayında fındık üretim alanlarındaki sıcaklıkların, adeta ilkbahar aylarındaki sıcaklık düzeyinde hissedildiğine işaret eden Yaşaroğlu, fındık üretimi yapılan illerin, ülke genelindeki sıcaklık sıralamasında da ilk sıralarda yer aldığını belirtti.
     Fındık başta olmak üzere, tüm meyvelerde erken uyanmaya bağlı olarak yapraklanmanın başlama riski giderek artmaktadır diyen Yaşaroğlu, üreticileri olası bir don riskine karşı tarım sigortası yapmaları konusunda uyararak, şunları kaydetti:
     Üreticilerimizin geçmiş yıllardaki yaşadığı acı tecrübeler doğrultusunda bu durum, ilkbaharda, muhtemel don hasarlarında önemli ürün kayıplarına zemin hazırlamaktadır. Tarımsal üretimin gerçekleştirildiği çok büyük alanlarda ve eğimlerin çok olduğu coğrafyalarda, ürünleri don hasarından koruma imkanı da çok kısıtlı olmaktadır. Bu nedenle, fındık üreticilerimizin, olası don riskinin yanı sıra, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem ve heyelan ile sel ve su baskını risklerine karşı da mağdur olmamak için, zaman kaybetmeden 05 mart 2013 tarihine kadar sigorta yaptırmalarını şiddetle öneriyoruz. Düzenlenen poliçeler, 10 gün sonra geçerlilik kazandığından, 05 Mart 2013 tarihini beklememek büyük önem arz ediyor. Üreticilerimiz sigorta yaptırmak için, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il-ilçe müdürlüklerine başvurarak, ÇKSye (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıt yaptırmaları veya kayıtlarını güncellemelerinin ardından, yetkili sigorta acentelerime başvurabilirler.
     Ödeme şartlarının kolaylığına da değinen Yaşaroğlu, şöyle devam etti:
     Tarım sigortalarında poliçe toplam primini oluşturan dolu paket priminin yarısı, don riski priminin üçte ikisi devlet tarafından karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra Tarım Sigortalarında ilk defa sigorta yaptıran üreticiler için tarife primleri üzerinden yüzde 5, aynı parselde veya işletmede, hasarsız geçen bir dönemi takip eden yeni üretim döneminde sigorta yaptırılması durumunda yüzde 10, poliçe prim tutarının tamamının peşin ödenmesi durumunda ise yüzde 5 indirim uygulanmaktadır.
    
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber TARSİM Giresun Bölge Müdürü Yaşaroğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER