Tarsusta bir hastanın rahmi karnından tek

Tarsusta bir hastanın rahmi karnından tek delik açılarak alındı


MERSİN (A.A) - Medical Park Tarsus Hastanesinde yapılan single port laparaskopik histerektomi ameliyatıyla bir hastanın rahmi, karın bölgesinde açılan tek delikten girilerek alındı.
     Hastaneden yapılan yazılı açıklamada, tıpta teknolojinin gelişmesine paralel olarak jinekolojik operasyonlarda da şaşırtıcı gelişmeler yaşandığı, bu alanda artık iz bırakmayan ameliyatların yapılabilir hale geldiği belirtildi.
     Bölgede ilk kez yapılan bir operasyonda single port laparaskopik histerektomi yöntemiyle Yeşim Çelenin (38) rahmi, karın bölgesinde açılan tek delikten girilerek alındı.
     Ameliyatı yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Yavuz Uçar, dünyada jinekolojik operasyonlarda teknolojinin gelişmesine bağlı olarak yeni bir konsept oluşmaya başladığını, eskiden büyük cerrah, büyük açar efsanesi olduğunu, ancak şimdi bu efsanenin büyük cerrah, küçük açar şeklinde değiştiğini kaydetti.
     Uçar, sadece göbek deliğinden girilerek yapılan laparoskopik jinekolojik operasyonların çoğunun iz bırakmadan yapılabildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Laparoskopi ile karın alt bölgesinde açılan 2,5-3 santimetrelik deliklerden içeri sokulan aletlerle jinekolojik ameliyatların yüzde 95ini artık yapmak mümkün. Bu kesi zaten doğal bir iz olan göbek deliğinden yapıldığı için de ameliyat sonrasında gözle görülen hiçbir iz kalmıyor. Bunun yanı sıra tek giriş laparoskopi sonrasında hastalar daha az ağrı duyuyor, enfeksiyon, fıtık gibi komplikasyonlar daha az görülüyor ve hastaların normal yaşantılarına dönme süresi azalıyor.
    
     Muhabir: Selahattin Özbozkurt
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Tarsusta bir hastanın rahmi karnından tek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER