Tarsustaki Taşkuyu Mağarası turizme kazandırılacak

Tarsustaki Taşkuyu Mağarası turizme kazandırılacak -Kaymakam Güldibi: -Burası son dönemlerde bulunmuş sarkıt, dikit ve kristal çiçeklerle eşsiz güzellikte bir mağara. Turizme kazandırmak için çalışmalara başladık (Fo


MERSİN (A.A) - Tarsus ilçesine bağlı Taşkuyu köyündeki Taşkuyu Mağarasının turizme kazandırılması için çalışmalara başlandığı bildirildi.
     Bölgede inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Eshab-ı Kehf Mağarasına yaklaşık 1 kilometre mesafede bulunan Taşkuyu Mağarasında, Tarsus Müze Müdürü Mehmet Çavuş ve arkeologlar eşliğinde incelemelerde bulunan, Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, incelemelerin ardından gaziteciliri açıklamalarda bulundu.
     Güldibi, ilçede başta Tarsus-Kazanlı Sahil Bandı projesi olmak üzere, önemli turizm yatırımlarının yapılmaya başlandığı, kendilerinin de bölgedeki turizm potansiyelini arttırmak için çalıştıklarını söyledi..
     Tarsusun özellikle inanç turizmi açısından önemine dikkati çeken Güldibi, Makam Camindeki Danyal Peygamberin mezarı, Saint Paul Kilisesi ve Saint Paul Kuyusu, Eshab-ı Kehf Mağarası ile 2006da Karayolları Bölge Müdürlüğünün çalışmaları sırasında ortaya çıkan ve 2009da Müze Müdürlüğü tarafından doğal sit alanı olarak tescil edilen Taşkuyu Mağarası turizmin önemli parçalarını oluşturuyor dedi.
     Güldibi, mağaranın zeminden yaklaşık 20 metre derinlikte ve bin 200 metre gezilebilir uzunlukta olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
     Taşkuyu Mağarası, Eshab-ı Kehf Mağarasına yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Burası son dönemlerde bulunmuş sarkıt, dikit ve kristal çiçeklerle eşsiz güzellikte bir mağara. Turizme kazandırmak için çalışmalara başladık. Taşkuyu Mağarasının turizme açılabilmesi için emniyet önlemlerinin alınması, yürüyüş ve seyir parkurları yapılması gerekiyor. Ayrıca ışıklandırma sisteminin de güçlendirilmesi lazım.
     Müze Müdürü Çavuş da, mağarada sarkıt, dikit ve kristal çiçeklerinin yanı sıra 200 ve 500 metrekare büyüklüğünde galerilerin bulunduğunu söyledi.
     Sarkıt ve dikitlerin kimi yerlerde 12 metreye varan uzunlukta olduğunu belirten Çavuş, şöyle devam etti:
     Burası 1 yıl öncesine kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumluluğundaydı. Ancak yapılan yasal değişiklikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sorumluluğuna geçti. Burasının 1/1000 ve 1/5000lik planları hazırlandı. Şu anda burada inceleme yapan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanlarının hazırlayacakları rapor bekleniyor. Raporların tamamlanmasının ardından Kültür ve Tabiat Varlıkları Adana Koruma Kurulu tarafından gerekli proje hazırlanacak dedi.
    
     Muhabir: Selahattin Özbozkurt/Veli Gürgah/Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Tarsustaki Taşkuyu Mağarası turizme kazandırılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER