Tarsus Gözlükule Höyüğündeki kazı çalışmaları sürüyor

Tarsus Gözlükule Höyüğündeki kazı çalışmaları sürüyor


MERSİN (A.A) - Tarsus ilçesindeki Gözlükule Höyüğündeki kazı çalışmaları sürüyor.
     Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir ve Müze Müdürü Mehmet Çavuşla kazı çalışmaları devam eden Gözlükule Höyüğünü ziyaret ederek, kazı başkanı Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aslı Özyardan bilgi aldı.
     Prof. Dr. Özyar, 2007de başlanılan bilimsel kazı çalışmaları sırasında, 5 ayrı açma noktasında Neolitik çağdan itibaren çeşitli dönemlere ait birçok bulguya rastlanıldığını söyledi.
     Şimdiye kadar yapılan kazı çalışmalarında gündelik yaşama ait camdan yapılmış deney tüpleri, tunçtan imal edilmiş tıp aletlerinin yanı sıra hijyen gibi konularda geniş bilgi ve bulgulara ulaştıklarını ifade eden Özyar, Bu yılki kazılarda değişik mimari ve küçük bulgulara rastladık. İslami dönemden başlayarak klasik dönem öncesine kadar olan dönemlere ait mimari bulgulara ulaştık. Ayrıca değişik açmalardan daha çok Roma ve İslami döneme ait çeşitli buluntular elde ettik dedi.
     29 Hazirana kadar sürecek kazı çalışmalarında 6sı yabancı 26 kişinin yer aldığını ifade eden Özyar, elde edilen bulguların, restorasyon çalışmaları süren Saint Paul Anıt Müzesi yanındaki eski çırçır fabrikasının hangarlarındaki laboratuvarlarda incelendiğini kaydetti.
     Kaymakam Güldibi de, Gözlükulenin Anadolu tarihini anlamak açısından önemine işaret ederek, bunun sebebinin ise Neolitik dönemden İslami döneme kadar aralıksız sürmesinden kaynaklandığını söyledi.
     Gözlükule Höyüğünün Tunç çağından öncesine inen bir yerleşim yeri olduğunu ifade eden Güldibi, şöyle konuştu:
     Bu kazıların amacı Gözlükule Höyüğünde yaşamış olanların materyal kültürünü incelemek ve geleceğe ışık tutmasını sağlamaktır. Çünkü dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Tarsus, Doğu Akdeniz bölgesinin geçmişte önemli liman şehirlerinden birisiydi.
    
     Muhabir: Selahattin Özbozkurt/Veli Gürgah
     Yayıncı: Ali Güreli
<< Önceki Haber Tarsus Gözlükule Höyüğündeki kazı çalışmaları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER