Taşköprüde sarımsak üreticisi umutlu

Taşköprüde sarımsak üreticisi umutlu -Sarımsağı dünyaca ünlü olan Kastamonunun Taşköprü ilçesinde hasadı yapılan sarımsak pazarlarda satılmaya başlandı -Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Çelik: -Bu yıl sarımsak fiyatlarının 10 liraya


KASTAMONU (A.A) - Sarımsağı dünyaca ünlü olan Kastamonunun Taşköprü ilçesinde, hasadı yapılan sarımsak pazarlarda satılmaya başlandı.
     Taşköprü Cuma Pazarında iri sarımsak 5-5,5 orta boy sarımsak 3,5-4,5 ve ufak sarımsak ise 1,5-3,5 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buldu.
     Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, AA muhabirine, bu yıl hasat öncesi iklim şartlarının uygun gitmemesi nedeniyle sarımsaktaki verimin yüzde 40-50 civarında düşük olduğunu söyledi.
     Sarımsak üretiminin azalmasının fiyatlara olumlu yansımasını beklediklerini aktaran Çelik, bu yıl Taşköprü sarımsağının kısa sürede satılacağına inandığını dile getirdi.
     Geçen yıllarda 1 dekar araziden 1 ton sarımsak elde ederken, bu yıl bunun 500 kiloya kadar düştüğünü vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:
     Çiftçimizin birlikte hareket etmesi önemli. Çiftçimizin biri ürününü 2 liraya, biri 3 liraya, diğeri ise 5 liraya satıyor. Fiyatı elimizde tutamıyoruz. Üretici piyasaya göre hareket etmiyor. Piyasaya göre hareket edilse, sarımsağımız daha da para edecek. Bu yıl sarımsak fiyatlarının 10 liraya kadar çıkacağını tahmin ediyoruz.
    
     -Sarımsağın taban fiyatı en az 2,5-3 lira olmalı-
    
     Aşağı Çayırcık köyü çiftçilerinden Halil Ergün de üreticiler olarak sarımsağın taban fiyatının en az 2,5-3 lira, tavan fiyatının ise 7-8 lira olmasını istediklerini aktararak, Bu fiyatlar daha da yükseldiğinde ithal malın girmesi kolaylaşıyor. Geçen sene Çinden gelen sarımsakların yüzünden sarımsaklar döküldü. Yine böyle bir şey olursa, bu üreticinin sonu olur. Siyasilerimiz buna bir çare bulmalı diye konuştu.
     Ergün, üreticinin paraya ihtiyacı olması nedeniyle ilk haftalarda pazara akın ettiğini kaydetti.
     Sarımsak tüccarı Ahmet Akdağ ise verimin az olması nedeniyle sarımsağın bu yıl para edeceğini düşündüğünü ifade ederek, sarımsakta maliyetlerin yüksek olduğunu söyledi.
    
     -Sarımsağın adına festival-
    
     Üreticilerin Beyaz altın diye isimlendirdiği Taşköprü Sarımsağı adına, Taşköprü Belediyesi her yıl Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali düzenliyor.
     Bu yıl 26ncısı düzenlenecek Kültür ve Sarımsak Festivali 30 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.
    
     Muhabir: Mehmet Tuğcu/Sinan Özmüş
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Taşköprüde sarımsak üreticisi umutlu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER