Taşpınar halısı bu projeyle yeniden canlanacak

Taşpınar halısı bu projeyle yeniden canlanacak -Geçmişi Orta Asyaya dayanan ve son yıllarda teknolojiye yenik düşen ünlü Taşpınar halısını canlandırmak için proje hazırlayan Taşpınar Belediyesi destek bekliyor -Belediye Baş


AKSARAY (A.A) - Ersin Altınsoy - Teknolojiye yenik düşen Taşpınar halısını tekrar canlandırmak için proje hazırlayan Taşpınar Belediyesi, maddi nedenlerle farklı işleri tercih eden gençleri tekrar halı dokumaya özendirecek çalışmaya destek bekliyor.
     Taşpınar Belediye Başkanı Cihan Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taşpınar halısının geçmişinin yüzyıllar öncesine Orta Asyaya kadar dayandığını söyledi. Beldelerinin ismiyle anılan halının geçmişte Aksarayın ve Türkiyenin yurt dışında da tanınmasını sağlayan çok önemli bir kültür mirası olduğunu vurgulayan Yüksel, bundan 10 yıl öncesine kadar hemen hemen her evde bir halı tezgahı ve halı dokuyan bir kişi olduğunu ifade etti.
     Makine halılarının yaygınlaşması ve dokuma halının fiyat olarak eski değerini bulmaması nedeniyle, bugün eskisi kadar dokunmayan bu halının neredeyse yok olma noktasına geldiğini dile getiren Yüksel, şöyle devam etti:
     Beldemize çok yakın olan Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalarda yeni iş imkanlarının doğması ve okuyan gençlerimizin sayısının artmasıyla artık eskisi gibi halı dokuyacak kimse bulunamıyor. Genç nesil halı dokumayı bilmiyor. Orta yaş grubundakiler de fazla para etmediği için halı tezgahlarını unuttu. Kasabada halı dokuyan sayılı insan kaldı.
     Taşpınar halısının yününden boyasına, ipinin eğrilmesinden yıkanmasına kadar tamamen insan emeği ile ortaya çıkan bir ürün, hatta sanat eseri olduğunu belirten Yüksel, Yöremize özgü civilgöbek, kelle gibi çok orijinal motifler vardır. Bu kültür mirasını, tarihi çok eskilere dayanan, marka olmuş halımızı yaşatmak istiyoruz. Bunun için önemli bir adım attık dedi.
    
     -Bu önemli değerimiz yaşatılmış olacak-
    
     Yüksel, bu konuda proje hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Taşpınar halısını açacağımız kursla gençlerimize öğretmek istiyoruz. Kökleri Orta Asyaya kadar dayanan Taşpınar halısını, doğallığını koruyarak tekrar canlandırmayı amaçlıyoruz. Taşpınar Halısını Yaşatma Derneği ile bir araya gelerek, 20 tezgahta usta öğreticiler yardımıyla gençlerimize kaybolmakta olan bu sanatı öğreteceğiz. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığından destek bekliyoruz. Usta öğreticilerin giderlerinin ve halı dokumasında kullanılan malzemelerin Bakanlık tarafından karşılanmasını istiyoruz. Yer belediyemiz tarafından sağlanacak. Gençlerimiz bu kurslara katılarak Taşpınar halısı dokumayı öğrenecekler. Belli bir ücret karşılığında halı dokuyacaklar. Hem kendileri kazanacak, hem bu önemli değerimiz yaşatılmış olacak.
     Halının 5 metrekaresinin 3 kişi tarafından yaklaşık 30 günde dokunabildiğini aktaran Yüksel, Makine halısı ile mukayese ettiğimizde Taşpınar halısı gerçek değerini maalesef bulamıyor. Destek sağlanırsa bu önemli kültür mirasımız gelecek kuşaklara aktarılmış olur. Minderinden yastığına, yolluğundan seccadesine ve büyük yer halısına kadar her ürün buralarda dokunabilecek ifadelerini kullandı.
     Yüksel, bazı bölgelerde Taşpınar halısı adı altında farklı halıların satışının yapıldığını vurgulayarak, Bunlar halımızın geleceği konusunda bizleri endişelendiriyor. Taşpınar halısının ünü, ilimizin, bölgemizin, hatta ülkemizin sınırlarını da aşmış durumda. Yurt dışından da halı talepleri alıyoruz, ancak bu taleplere cevap veremiyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Taşpınar halısı bu projeyle yeniden canlanacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER