Tatilde Turist İshali uyarısı

Tatilde Turist İshali uyarısı


MERSİN (A.A) - Medical Park Tarsus Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Kutta Çelik, turist ishalinin seyahat edilen bölgede tüketilen yiyecek ve içeceklerdeki mikroorganizmaların neden olduğu bir ishal türü olduğunu belirtti.
     Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, verilere göre dünyada her yıl yaklaşık 1 milyar insanın seyahat ettiği bilindiğini, bu seyahatlerin özellikle tatil amaçlı ise eğlenceli ve keyifli geçmesi gerekirken, çoğu zaman sağlık sorunlarını da beraberinde getirebildiğini bildirdi.
     Karın ağrısı, sık kramplar, gaz, bulantı, kusma, sık dışkılama ve sürekli sıkışma hissi ile gelen bu ishalin bazen tüm tatil boyunca etkili olabildiğini anlatan Çelik, Turist ishali ateş ve kanlı ishal yapmayan bir ishal türü. Daha çok bakteriyel sebepli bir hastalık. Uzun sürebiliyor. İshali önleyici antibakteriyel tedavi önermiyoruz. Ciddi ve uzun süreli olduğu durumlarda mutlaka hekime başvurulması gerek dedi.
     Türkiyenin turist ishali için Afrika, Asya ve Ortadoğu ülkeleri gibi yüksek riskli bölgelerden biri olduğunu vurgulayan Çelik, söz konusu risk oranının Amerika ve Avrupa ülkelerinde oldukça aşağılarda olduğuna dikkat çekti ve turist ishalinden korunmak için tüketilen yiyecek ve içeceklerde seçici olunması gerektiğini vurguladı.
     Çelik şunları kaydetti:
     Kaynağı belli olmayan ya da kaynağını bilmediğimiz suyu tüketmemeliyiz. Özellikle buzlu içeceklerden uzak durmalıyız. Nasıl ve hangi koşullarda üretildiğini bilmediğimiz salata türü gıdalardan seyahat süresince uzak durmakta fayda var. Çabuk bozulan özellikle dondurma gibi ürünleri tüketmekten kaçınmalıyız. Meyveleri soyulabilir ve kabuklu olanlardan yana tercih etmeliyiz. Bu arada yiyecek ve içeceklerin yanı sıra el hijyenine mutlaka dikkat etmeliyiz. Seyahat sırasında sıvı sabun ve alkollü dezenfektan bulundurmalıyız. İshal olması durumunda ise yeterli sıvı alınması şarttır.
    
     Muhabir: Selahattin Özbozkurt
     Yayıncı: Süleyman Tıraş
<< Önceki Haber Tatilde Turist İshali uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER