Tavşanlıda kurulması planlanan katı atık yakma

Tavşanlıda kurulması planlanan katı atık yakma tesisi -Tavşanlı Belediyesi: 10 Marttaki mitingin kişi ve kurumları suçlama ve suçlu arama yerine sadece tesisle ilgili bir karşı duruş olarak yapılmasını ve kamuoyunun bu konuda hassasiyet


KÜTAHYA (A.A) - Tavşanlı Belediyesi, ilçede kurulması planlanan katı atık yakma tesisine karşı 10 Martta gerçekleştirilecek mitingin, kişi ve kurumları suçlama ve suçlu arama yerine sadece tesisle ilgili bir karşı duruş olarak yapılmasının ve kamuoyunun bu konuda hassasiyet göstermesinin beklendiğini bildirdi.
     Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, tesisle ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu konusunda itirazların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ilgili kurumlarca yapıldığı hatırlatıldı.
     İtirazların temel dayanağının, yasal mevzuat ve Tavşanlı Belediyesinin kabul ettiği ve yaklaşık 254 hektar alanı ilgilendiren imar planı ile plan hükümleri olduğu bilgisi verilen açıklamada, şöyle denildi:
     Firma tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan rapor için toplantılar çeşitli tarihlerde yapılmış, bu toplantılarda Tavşanlı Belediyesi temsilcileri de hazır bulunarak itirazlarını yasal ve bilimsel dayanaklarıyla Bakanlığa yazılı olarak bildirmiştir. Nihai rapor için 21 Şubat tarihli toplantıda Tavşanlı Belediyesi olarak 12 itirazımız bulunmaktadır. ÇED sürecinde yapılan tüm toplantılarda devletin yetkili organlarıyla Kütahya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Çobanköy halkı itirazlarını oluşturmuş, rapor son kez askıya çıkmıştır. Son askıda ise başta Sayın Milletvekilimiz Vural Kavuncu, Tavşanlı Belediyesi, Çobanköy Muhtarlığı, Tavşanlı Sivil İnisiyatif Grubu, Çobanköyden 95, Gümüşgölcük köyünden 15, Devekayası köyünden 21, Örenköyden 5, Yörgüç köyünden iki, Şahmelek, Yağmurlu, Karacakaş, Dedik köylerinden birer, ilçe merkezinden 6 kişi itirazda bulunmuş, itirazlar Bakanlığa iletilmiştir. Bakanlık yapılan itirazları karara bağlayarak süreci olumlu veya olumsuz olarak tamamlayacaktır. İtirazların içeriği, halk boyutu, genel siyaset ve yerel temsilcilerinin tesisle ilgili olumsuz yaklaşımı ve koydukları çekincelerle Tavşanlı Belediyesinin imar planının getirdiği yapılanma koşulları dikkate alındığında itirazların Bakanlıkça kabulü ve sürecin durdurulması ihtimali çok yüksektir. Aynı zamanda yönetmeliklerin ortaya koyduğu koşullar, yer seçimi, yakın bölgedeki köy yerleşimleri, bölgenin sadece sanayi amaçlı planlanması ve belediyenin bu konudaki tavrı, tesisin bu bölgede yapılmasını imkansız kılmaktadır. Yine devletimizin izlediği genel politika itibariyle kurumlar ile vatandaşın karşı karşıya gelmesini arzu edilmemekte, alternatif yer arayışlarına değer vermektedir. 10 Marttaki mitingin kişi ve kurumları suçlama ve suçlu arama yerine sadece tesisle ilgili bir karşı duruş olarak yapılmasını ve kamuoyunun bu konuda hassasiyet göstermesini halkımızdan bekliyoruz.
    
     Muhabir: Selma Kocabaş
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Tavşanlıda kurulması planlanan katı atık yakma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER