Teknolojiden değil üretim azlığından korkuyorlar

Teknolojiden değil üretim azlığından korkuyorlar -Orduda teknolojiye inat yıllardır ayakta kalmayı başaran su değirmenleri, kışın yaklaşmasıyla Karadeniz kadınının hamsi, turşu ve ekmek yapımında kullandığı tahıl ürünlerini una çev


ORDU (A.A) - Hayati Akçay - Orduda teknolojiye inat yıllardır ayakta kalmayı başaran su değirmenleri, kışın yaklaşmasıyla Karadeniz kadınının hamsi, turşu ve ekmek yapımında kullandığı tahıl ürünlerini una çevirmek için dönüyor.
     Perşembe ilçesine bağlı Mübarek köyündeki 2 taşlı tarihi su değirmeni yıllara adeta meydan okuyor. Taş ve ahşap yapıdan oluşan ve suyun çarka düşmesi sonucu çalışan değirmen, 20 ayrı köyün un ihtiyacını karşılıyor.
     Değirmenin 30 yıllık işletmecisi Emine Tezcan (60), AA muhabirine yaptığı açıklamada, değirmenin yaklaşık 150 yıllık olduğunu, yıllardır köylülerin mısır, buğday ve arpa gibi tahıl ürünlerini öğüttüğünü söyledi.
     Kışın yaklaştığı bugünlerde değirmendeki yoğunluğun daha da arttığını belirten Tezcan, Özellikle bu aylarda diğer aylara göre yoğunluk yaşıyoruz. Bölgede yetişen mısırın kurutulmasıyla köylüler değirmene at ve arabalarıyla getirdikleri ürünlerini un haline dönüştürüyorlar dedi.
    
     -Kimse mısır üretimi yapmak istemiyor-
    
     Her yıl değirmene getirilen mısır miktarında ciddi azalma olduğunu anlatan Tezcan, şunları kaydetti:
     Geçmiş yıllarda sayıları hayli fazla olan su değirmenleri günümüzde oldukça azaldı. Bunun sebepleri arasında değirmenlerin yapıldığı bazı ırmakların kuruması ya da değirmenlerin bakımsız bırakılması yer alıyor. Artık eski yıllarda olduğu gibi Karadeniz Bölgesinde mısır, buğday ve arpa üretimi çok az yapılıyor. Özellikle Orduda boş araziler fındık bahçelerine dönüştürüldü. Üreticilerin neredeyse tamamı mısır tarlalarına fındık ağaçları dikti. Durum böyle olunca da değirmene getirilen tahıl ürünü miktarında bir azalma oldu. Kimse mısır üretimi yapmak istemiyor. Bu nedenle biz değirmenciler oldukça endişeliyiz. Teknolojiden değil ama üretimin az olmasından korkuyoruz. Eğer bu şekilde devam ederse biz de değirmenimizi kapatmak zorunda kalacağız.
     Su değirmenini 30 yıldan bu yana tek başına işlettiğini anlatan Tezcan, Eşim sadece değirmenin arızalı olduğu dönemlerde bana yardım ediyor. Onun dışında yıllardır değirmeni tek başıma işletiyorum. İşim çok zor ama işimi de seviyorum. Sabah saat 05.00da geldiğim değirmenden akşam saatlerinde dönüyorum. Halimden çok memnunum diye konuştu.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Teknolojiden değil üretim azlığından korkuyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER