Temmuz ayı enflasyon rakamları

Temmuz ayı enflasyon rakamları -ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak: Batı Akdeniz Bölgesi rakamsal anlamda aylık ve yıllık enflasyonda Türkiye ortalamasının altında yer aldı


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Batı Akdeniz Bölgesinin rakamsal anlamda aylık ve yıllık enflasyonda Türkiye ortalamasının altında yer aldığını bildirdi.
     Budak, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK verilerine göre 2012 yılı Temmuz ayı enflasyonunun TÜFEde yüzde 0,23, ÜFEde ise yüzde 0,31 oranında gerilediğini belirtti.
     Yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 9,07, üretici fiyatlarında ise yüzde 6,13 olduğunu bildiren Budak, öte yandan mevsimlik ürünler haricinde de aylık TÜFE oranının yüzde 0,10 olduğunu kaydetti.
     Büyüme hızında yavaşlama ve dış etkenlerin doğal olarak enflasyonu düşürdüğünü dile getiren Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Geleneksel olarak temmuz ayındaki düşüşün gıda ve giyim fiyatlarına bağlı mevsimlik bir düşüş olması beklenirken aşırı sıcaklar ve Ramazan canlılığı nedeniyle gıda fiyatları enflasyonu pozitif etkiledi. Enflasyon iç ve dış talebin azalması ve döviz kuruna bağlı olarak girdi fiyatlarının yatay seyri sayesinde düşüş kaydedildi. Dünyada tarım ürünleri fiyatlarındaki artış, küresel durgunluğun diğer emtia fiyatlarını baskılaması nedeniyle henüz enflasyonu artırıcı etki yaratmadı. Dünya ekonomisinde durgunluk eğilimi enflasyon sorununu ikinci plana itmiştir.
     Bölgede TÜFE oranlarının aylık yüzde 0,33, 7 aylık dönemde yüzde 2,36, yıllık olarak da yüzde 8,03 olduğunu bildiren Budak, bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesinin rakamsal anlamda aylık ve yıllık enflasyonda Türkiye ortalamasının altında, 7 aylık enflasyonda ise ortalamanın üzerinde olduğunun görüldüğünü ifade etti.
     Bölgede ana harcama gruplarına göre aylık enflasyonda en fazla gerilemenin yüzde 7,54 ile giyim-ayakkabı harcama grubunda olurken, en fazla artış yüzde 2,60 ile eğitim harcama grubunda gerçekleştiğini belirten Budak, sezon indirimlerinin başlaması sebebiyle giyim ve ayakkabı harcama grubunda oldukça büyük gerileme yaşanırken, yaz okullarının bu dönemde yoğun ilgi görmesinin eğitim harcama grubunda artışa neden olduğunu anlattı.
     Budak, Türkiye genelinde 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesinin aylık enflasyonda 23üncü, 7 aylık enflasyonda 2inci, yıllık enflasyonda ise 25inci sırada yer aldığını kaydetti.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Temmuz ayı enflasyon rakamları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER