Tescilli kültür kahvesindeki Türk kahvesinin sırrı

Tescilli kültür kahvesindeki Türk kahvesinin sırrı -Sivasta mimarisi ve tasarımıyla müzeyi andıran, tescilli, 70 yıllık kültür kahvesinde, geniş fincanda yapılan ve telveye kadar uzanan köpüğüyle çok sayıda müdavimi bulunan Türk kahvesinin


SİVAS (A.A) - Önder Felek - Sivasta mimarisi ve tasarımıyla müzeyi andıran, tescilli, 70 yıllık kültür kahvesinde, geniş fincanda yapılan ve telveye kadar uzanan köpüğüyle çok sayıda müdavimi bulunan Türk kahvesinin sırrı, kahveyi pişirenlerden bile sır gibi saklanıyor.
     Sivasta faaliyet gösteren Çerkezin Kahvesinde Osmanlı döneminde başlayan kahvehane kültürü günümüzde de yaşatılmaya çalışılıyor. Kağıt oyunları ve okeyin yasak olduğu 70 yıllık kahvehanede, sadece Türk kahvesi, çay, nargile ve su satılıyor.
     Duvarlarını ibrik, kahve değirmeni, kömürlü ütü, radyo, gramofon, gaz lambası, yayık, semaver, eski silah, Sivasa özgü ağızlık ve bıçakların süslediği mekan, adeta bir müzeyi andırıyor.
     Tanınmış siyasetçilerden bürokratlara, sanatçılardan iş adamlarına çok sayıda ünlünün, geniş fincanda sunulan ve telveye kadar uzanan köpüğüyle dikkati çeken Türk kahvesini yudumladığı Çerkezin Kahvesinin, 30-40 yıllık müdavimleri bulunuyor.
     Mekan, kente gelen konukların ağırlandığı, dost sohbetlerinin yapıldığı yerlerin başında geliyor. İş yerinin sahibi Ömer Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasından devraldığı kahvehanenin 70 yaşında olduğunu ve 10 yıl önce marka tescil belgesi aldıklarını söyledi.
     Kahvehane kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Yıldız, kahvehanelerin sadece kağıt veya diğer oyunlarla ayakta kalabileceği anlayışının yanlış olduğunu göstermek istediklerini, bunu da başardıklarını belirtti.
     Özellikle geniş fincanda sundukları kendine has tat ve aroması bulunan Türk kahvesinin çok sayıda müdavimi bulunduğunu anlatan Yıldız, sadece bu kahveden içmek için bile şehir dışından Sivasa gelenlerin olduğunu ifade etti.
     Kahvenin yapılışının babasından kendisine miras kaldığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
     Bağımlılık yapan kahvemizin sırrı, kahvenin cinsi, çekilmesi ve kavrulmasında gizli. Kahveyi nereden aldığımı, nasıl kavurduğumu ve çektiğimi kimseyle paylaşmıyorum. Ustalarımız, sadece pişiriyor, kıvamı ve lezzeti kendiliğinden ortaya çıkıyor. Ustalık pişirilmesinde değil, kahvenin hazırlanışında. Çok sayıda kişi kahvemizi taklit etmeye çalıştı ama bir türlü kıvamı tutturamadılar.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Tescilli kültür kahvesindeki Türk kahvesinin sırrı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER