Tokat İli İş Gücü Piyasa Araştırması

Tokat İli İş Gücü Piyasa Araştırması -Tokat Valisi Taşkesen: İlimiz göç veren 58 il içinde en yüksek net göç hızına sahip 20nci il


TOKAT (A.A) - Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, İlimiz göç veren 58 il içinde en yüksek net göç hızına sahip 20nci il dedi.
     Taşkesen, Valilik Konferans Salonundaki Tokat İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında, İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Tokat İli İş Gücü Piyasa Araştırması sonuçları hakkında bilgi verdi. Taşkesen, Tokatta iş verenlerin işçi aradığını ama bir yandan da Valiliğe ve kurum amirlerine günde en az 10 kişinin iş bulmak için başvuru yaptığını belirtti.
     İş verenlerin işçi aradığı halde vatandaşların işsiz olması konusuna değinen Taşkesen, şunları kaydetti:
     Burada bir terslik, yanlışlık var. Tokat İli İş Gücü Piyasa Araştırması bize fikir vermek üzere hazırlandı, hazırlayanlara, emeği geçenlere teşekkür ederiz. Bu piyasa araştırması, bu soruna bir çözümde getirecek. Bu çerçevede biraz daha detaya girecek olursak son zamanlarda ilimiz göç veren iller arasındadır. Nüfus artış hızı binde -11dir. İlimiz göç veren 58 il içinde en yüksek net göç hızına sahip 20nci ildir. Fakat ilginç olan şu ki, göç yaşına baktığımızda, 15 ile 44 yaş arasında göç veriyoruz, 45den sonrada göç alıyoruz. Böyle bir özelliğimiz var.
     Tokattaki okur-yazarlık oranı hakkında da bilgi veren Taşkesen, Okur yazarlık konusunda ilimizde 15 yaş üstü nüfusa baktığımız zaman, yüzde 7.7si okur yazar değildir. Bu yüksek bir rakam. İlimiz eğitim seviyesi çok yüksek değil, nüfusumuzun sadece yüzde 17.5i lise ve dengi okul mezunu, yüzde 7.4ü yüksek eğitimlidir diye konuştu.
     Tokatta açık iş oranının yüzde 8.7 olduğunu ve bu oranın yüzde 3.3 olan Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu belirten Taşkesen, En çok ihtiyaç duyulan meslek gurubu yüzde 56 ile tesis ve makine operatörleri ve montajcılardır. Sevindirici olan durum ilimizde işsizlik oranının yüzde 6.7 olmasıdır. Bu oran ile en düşük işsizlik oranına sahip 14. il. Çalışabilen insanların yüzde 74ü imalat, toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektöründe yer almaktadır dedi.
     Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İş Gücü Piyasası ve İstatistik Daire Başkanı Abdüllatif Gökdelen ise iş gücü piyasa araştırmalarının 2012 yılında 81 ilde yapıldığını, Tokatın Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından pilot il seçildiğini vurguladı.
    
     Muhabir: Zehra Aydın
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber Tokat İli İş Gücü Piyasa Araştırması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER