TOKİ konutları teslim töreni

TOKİ konutları teslim töreni -Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin: -Modernliği, çağdaşlığı, daha az çocuk yapmakla örtüştürdüğümüz bir geçmiş zaman dilimi yaşadık, şimdi bakıyoruz ki bunlar çağdaşlığın, modernliğin temeli değil


EDİRNE (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Modernliği, çağdaşlığı, daha az çocuk yapmakla örtüştürdüğümüz bir geçmiş zaman dilimi yaşadık, şimdi bakıyoruz ki bunlar çağdaşlığın, modernliğin temeli değil dedi.
     Şahin, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında yapılan protokol kapsamında inşa edilen 176 konutun anahtar teslim törenine katıldı.
     Törende konuşan Şahin, hizmet yolunda odaklarında her zaman insanın olduğunu söyledi.
     Herhangi bir ayrım yapmadan, ülkenin her köşesine hizmet götürme felsefesiyle hareket ettiklerini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
     Bizim yönetim anlayışımızda sen Türksün, sen Kürtsün, sen Arapsın, sen Sünnisin, sen Alevisin şeklinde bir ayrımcılık asla olamaz. İnsan olma onuruna layık olarak doğan kişinin, yaşam, barınma, eğitim, sağlık, istihdam, engellimizin önündeki engelin kaldırılması en temel hakkı. Bizim anlayışımıza, inancımıza göre insanların fiziksel görüntüleri, malları, evlatları onları birbirine üstün kılmaz. Üstün kılan şey, insani değerlerde birleşmektir, davranışları, güzel ahlakları ve kalpleridir. O yüzden bizim medeniyetimiz gönül medeniyetidir.
     Alt gelir gruplarına yönelik toplu konut projelerinin devam ettiğini dile getiren Şahin, Türkiye genelinde 500 bine yakın toplu konut çalışmasının tamamlandığını belirtti.
     Bakan Şahin, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü bünyesinde sayın Başbakanımızın talimatıyla 1+1 olarak başladığımız, 2+1 şekline çevirdiğimiz çalışmanın içindeyiz. Türkiyede 11 bini tamamladık, 40 bini planladık. 2023 yılına kadar da 100 bin toplu konutu, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü içerisinde vatandaşlarımıza uzun vadeli, kira öder gibi ev sahibi olacağı uygun şartları getirdik diye konuştu.
     Şahin, Roman vatandaşlar için yapılan konutların, Uzunköprüdeki konutlar model alınarak, 2+1 daire planına, daha fazla yeşil alana ve sosyal tesislere sahip sisteme dönüşecek şekilde yeniden yapılandırılacağını kaydetti.
    
     -Doğurganlık hızıyla ilgili tedbirler şimdiden alınmalı-
    
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, yoksullukla mücadeleye büyük önem verdiklerini vurgulayarak, Yoksullukla mücadeleyi en temel mücadele olarak görüyoruz. Zengin ve fakirin arasındaki makasın kapatıldığı, toplumsal huzurun ve barışın sağlandığı, yaşam kalitesinin yükseldiği, topyekun kalkındığımız ve insan odaklı büyüdüğümüz bir Türkiye için yolumuza devam ediyoruz. Önce kaynaklarımızı çoğalttık, ülkenin kaynaklarını ülkenin insanlarına kullanmak için adil, şeffaf bir yönetim anlayışı getirdik. Şimdi kadın haklarını, engelli, çocuk haklarını güçlendiriyoruz, aile temelli politikalarımızı güçlendiriyoruz ifadelerini kullandı.
     Şahin, nitelikli genç nüfusun Türkiyenin gücü olduğuna işaret ederek, kalkınmanın özünün birey olduğunu dile getirdi.
     Geleceğe dair hedeflerin oluşturulmasının önemli olduğunu belirten Şahin, Doğurganlık hızının yükselmesi en büyük hedefimizdir. 2023te dünyanın en büyük 10. ekonomisi olacağız diyoruz, nasıl olacağız- İnsanla olacağız. Yetişmiş, kalifiye, güçlü, bu millete bir şeyler verebilecek şekilde donanmış kişilerle, kadınlarla, kızlarla erkeklerle olacak diye konuştu.
     Şahin, doğurganlık hızının arttırılmasıyla ilgili çalışmalarda sona gelindiğini anlatarak, şöyle devam etti:
     Hacettepe Üniversitesinden gelen en son analize göre, 2023te toplam nüfusun yüzde 10undan fazlası 65 yaş üstüne çıkacak. Bu tehlikenin başladığını gösteriyor. Gerekli tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Doğurganlık hızının normal standartlarının üzerine yükselebilmesi için Başbakanımızın talimatıyla çalışma başlattık. Uzmanlar çalışmalarını yaptı, müsteşarlar çalışmalarını tamamlamak üzere. Bakanlar Kuruluna sunacak şekilde hem kadınlarımızın ekonomik, sosyal hayatın içinde olacağı hem de en temel vasfı olan analık vasfını güçlü değerde tutacak, ikisini birbirine entegre edecek teşvik sistemi üzerinde çalışıyoruz. Süt izinleri, doğum izinleri, esnek çalışma süreleri, hem evinde çocuğuyla, eşiyle hem de dışardaki çalışmalarıyla ilgili modeller üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
     Daha az çocuk sahibi olmanın, modernlik ve çağdaşlıkla alakası olmadığını vurgulayan Şahin, Modernliği, çağdaşlığı, daha az çocuk yapmakla örtüştürdüğümüz bir geçmiş zaman dilimi yaşadık, şimdi bakıyoruz ki bunlar çağdaşlığın, modernliğin temeli değil. ABye bakıyoruz, büyük teşviklerle büyük aile temelli sistemleri hayata geçiriyorlar. Yaradılışa uygun sosyal merkezli büyümemiz için ailemizi güçlü tutmalıyız dedi.
    
     -Mevsimlik işçilerin çocuklarının eğitime devam durumu-
    
     Şahin, mevsimlik işçilerin çocuklarının eğitime devam durumuyla ilgili soru üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı ile önemli bir protokol imzaladıklarını söyledi.
     Mevsimlik işçilerin çocuklarının eğitim imkanlarından istifade etmesi konusunda çalışmaların tamamlandığını aktaran Şahin, şöyle devam etti:
     Yazın bunun takipçisi olacağız. Ömer Dinçerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde önemli bir protokol imzalanmıştı, çocukların mevsimlik işçilerin bulundukları yerde okuyacağı sistem hayata geçirilmişti. Biz de toplum merkezlerini sosyal hizmet merkezlerine çeviriyoruz. 416 ilçe merkezli merkez açıyoruz. Burada mevsimlik işçilerin çocuklarının, eşlerinin eğitimden, sağlıktan istifade edecekleri bir altyapıyı oluşturuyoruz. Bu merkezler tamamlandığında bu çalışmalar daha da güçlenecek. Kısa süre içerisinde hayata geçireceğiz.
    
     -Edirnede nüfus planlaması en yoğun şekilde uygulanıyor-
    
     Edirne Valisi Hasan Duruer de nüfus planlamasının Edirnede en yoğun şekilde uygulandığını söyledi.
     Kentin, Türkiye doğurganlık sıralamasında sonuncu olduğunu aktararak, Türkiyenin en yaşlı 5. iliyiz, yaşlı bir nüfusa sahibiz. Sayın Başbakan önce 3 çocuk dedi, sonra 5e çıkardı. Bunun Edirnede ne kadar doğru olduğunu görüyoruz dedi.
     Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin ile Vali Duruer hak sahiplerine anahtarlarını teslim etti.
     Törenden sonra hak sahibi Özmen ailesinin evine konuk olan Şahin, çay içti, aile bireyleriyle sohbet etti.
    
     Muhabir: Salih Baran
     Yayıncı: Nurhan Çorlu
<< Önceki Haber TOKİ konutları teslim töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER