Toprak tahlili Çarşamba Ovasını kurtaracak

Toprak tahlili Çarşamba Ovasını kurtaracak


SAMSUN (A.A) - Çarşamba Ziraat Odasında görevli Ziraat Mühendis Orhan Demirsoy, toprak tahlilinin Çarşamba Ovasındaki toprakları kurtaracağını belirtti.
     Demirsoy, yaptığı açıklamada, stajyer toprak tahlillerinin her geçen yıl arttığını söyledi.
     Bu yıl desteklemeye kayıtlı 9 bin 500 çiftçiden 3 binine toprak tahlili yaptıklarını anlatan Demirsoy, şunları kaydetti:
     4 yıl önce tahlil laboratuvarını kurduğumuzda bin çiftçiye toprak tahlili yapmıştık. Bu sayı her geçen yıl artıyor. Önümüzdeki yıl, bu sayının daha da artmasını bekliyoruz. Toprak tahlili ile çiftçimizin dönüme 20 kilogram gübre atması gerekirken 50 kilo gübre atmasının önüne geçtik. Çünkü toprağa gerektiğinden fazla gübre atıldığı takdirde bu gübre toprağı yakıyor. Bunun yanı sıra çiftçilerimiz büyüklerinden gördüğü gübreyi tarlasına atıyordu. Bunun toprağa faydasının olup olmadığını bilmeden atıyordu. Ancak tahlil yaptıran çiftçilerimiz bilinçlenmeye başladılar ve bu yanlışı artık yapmıyorlar. Tarım danışmanı olan köylerde toprak tahlili yaptıran çiftçi maksimum seviyede, ancak diğer köylerde bu oran o kadar yüksek değil. Toprak tahlillerindeki bu artış devam ederse şunu söyleyebilirim ki, gelecekte ovanın topraklarını kurtaracağız.
    
     Muhabir: Yaşar Karaman / Fatma Kalay
     Yayıncı:Mehmet Kumcağız
<< Önceki Haber Toprak tahlili Çarşamba Ovasını kurtaracak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER