Trabzondaki Ayasofya Müzesinin ibadete açılması tartışması

Trabzondaki Ayasofya Müzesinin ibadete açılması tartışması -Müze önünde toplanan bir grup, müzenin kilise ya da camiye dönüştürülmemesi ve mevcut statüsünün korunması için gösteri yaptı


TRABZON (A.A) - Trabzonda Ayasofya Müzesi önünde toplanan bir grup, müzenin kilise ya da camiye dönüştürülmemesi, mevcut statüsünün korunması için gösteri yaptı.
     Fatih Mahallesindeki Ayasofya Müzesinin müze olarak kalmasını isteyen ve aralarında mahalle muhtarı Zeki Batar ile gazeteci Ahmet Şefik Mollamehmetoğluun da bulunduğu gruptakiler, Tüm inançlara saygı duyalım, Ayasofyama dokunma yazılı dövizler açtı.
     Mahalle muhtarı Batar, burada yaptığı açıklamada, 50 yıldır müze olarak kullanılan Ayasofyayı günde 25-30 otobüs dolusu yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini söyledi.
     Batar, mahallede 2 cami olduğunu, ihtiyaç duyulması halinde yeni cami yapabilecek güçlerinin de bulunduğunu belirterek, Ayafofya Müzesinin amacı dışında kullanılmaması gerektiğini söyledi.
     Gazeteci Mollamehmetoğlu da 13. yüzyılda Trabzon merkezli bir devlet olan Kommenoslar döneminde yaptırılan Ayasofyanın Hristiyan mimarisi ve sanatının yanı sıra Selçuklu ve Anadolu sanatının izlerini de taşıdığını söyledi.
     Fatih Sultan Mehmetin Trabzonu fethinden sonra cami olarak kullanılmasına başlanan Ayasofyanın o günkü koşullarda ihtiyaç olduğu için cami olarak kullanılmasının normal olduğunu anlatan Mollamehmetoğlu, Bugün artık böyle bir ihtiyaç yoktur. Trabzon yüzyıllar içinde kendi camilerini yapıp imar etmiştir dedi.
     Ayasofya Müzesinin, 1958-1962 yılları arasında restore edilip müzeye çevrildiğini belirten Mollamehmetoğlu, şunları kaydetti:
     İleri sürüldüğü gibi vakıf eserlerinin korunması söz konusu ise bu eserin en iyi biçimde korunması için bugünkü statüsü en uygun olanıdır. 800 yıllık Ayasofya ne kilise ne de 5 vakit namazın kılınabileceği cami olamayacak kadar eski, korunmaya muhtaç, üzerinde titrememiz gereken anıtsal bir müzedir şeklinde konuştu.
     Gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER