Trabzonun 40 yılık su sorunu barajla

Trabzonun 40 yılık su sorunu barajla çözüldü -Maçka ilçesindeki Galyan Deresi üzerinde 400 milyon lira harcamayla 13 yılda tamamlanan Atasu Barajının resmi açılışı 12 Aralıkta yapılacak -Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu: Ya


TRABZON (A.A) - Tuğba Yardımcı Mısır - Trabzonun Maçka ilçesine bağlı Esiroğlu beldesinde Değirmenderenin bir kolu olan Galyan Deresi üzerinde 400 milyon lira harcamayla 13 yılda tamamlanan Atasu Barajının resmi açılışı 12 Aralıkta yapılacak.
     Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atasu Barajının temelinin 1997 yılında atıldığını, 2002 yılına kadar barajın ancak yüzde 30luk bölümünün tamamlanabildiğini söyledi.
     Türkiyede 2002 yılından sonra hızlanan diğer büyük yatırımlarla birlikte Atasu Barajı inşaatının da hızlandığını belirten Gümrükçüoğlu, 2002 yılı sonundan itibaren geçen süreç içinde barajın yüzde 70lik bölümü de tamamlandı. Trabzon Belediyesinin hizmetinde olacak Atasu Barajı içme suyu amaçlı inşa edildi dedi.
     Atasu Barajının Trabzon ve çevresinde yaşayanlara su temininde çok önemli bir hazine haline geldiğini ifade eden Gümrükçüoğlu, şunları söyledi:
     Trabzon Belediyesi ve bölge 17 Mayıs 2011 tarihinden itibaren bu sudan istifada etmeye başladı. Ancak barajımızın resmi açılışı 12 Aralık 2012 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın gayretleriyle ülke genelinde yapılan diğer büyük yatırımlarla birlikte Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek. Yapılan hesaplamalara göre Atasu Barajı, yaklaşık 40 yıl Trabzon ve civarındaki 1 milyonu aşkın nüfusa içme suyu kaynağı olarak hizmetini sürdürecek.
    
     -Gerektiğinde Değirmenderenin suyunu devreye alabiliriz-
    
     Barajla Trabzon ve çevresindeki nüfusun hemen hemen yüzyıllık içme suyunun ihtiyatlı olarak temin edildiğini de dile getiren Gümrükçüoğlu, En büyük kaynağımız Atasu Barajıdır ama gerektiğinde yedekte tuttuğumuz Değirmendere suyumuzu, Esiroğlu İçmesuyu Arıtma Tesislerimizden geçirerek Trabzonumuzun hizmetine sunabilmekteyiz. Bu süreç içinde hem birtakım eksikliklerin tamamlanması hem de herhangi bir ikmal ya da onarım gerektiğinde hemen Değirmendere suyumuzu devreye alabiliriz diye konuştu.
     Gümrükçüoğlu, barajın ortalama 400 milyon liraya mal olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     400 milyon lirayı Atasu Barajına aktaran hükümetimize, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğana, bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün Enerji ve Tabi Kaynaklar, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri Bakanlarımıza, milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Barajın yapım maliyeti 30 yıl içinde taksit taksit artık büyükşehir belediyesi olan Trabzon Büyükşehir Belediyesinden geri dönmeye devam edecek. İçme suyu amaçlı bu barajımız bütün bölgeye hayırlı olsun. Trabzon Büyükşehir Belediyemizin ve Trabzon halkımızın kaynaklarının ve dolayısıyla onun sahip olduğu büyük bir yatırımdır.
     Trabzonda içme suyu kaynağı olarak Karakaya Grup Suyu Projesini de devreye soktuklarını vurgulayan Gümrükçüoğlu, Karakaya Grup Suyunun daha çok kotu yüksek mahallelerde su ihtiyacını karşıladığını ve her an kullanıma hazır bulundurulduğunu kaydetti.
     Toplam gövde hacmi 4 milyon 650 bin metreküp olan Atasu Barajında, 35 milyon 750 bin metreküp su depolanabiliyor.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Trabzonun 40 yılık su sorunu barajla Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER