Tren yolu güzergahının değiştirilmesini talep ediyorlar

Tren yolu güzergahının değiştirilmesini talep ediyorlar -Baskilliler, ilçe merkezinden S çizerek geçen tren yolu güzergahının değiştirilmesini talep ediyor -Baskilliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aslanmirza: -İlçede adeta de


ELAZIĞ (A.A) - Baskilliler, ilçe merkezinden S çizerek geçen tren yolu güzergahının değiştirilmesini talep ediyor.
     Baskilliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Naim Aslanmirza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe merkezinden geçen demir yolu hattının son derece aktif olduğunu söyledi.
     Elazığ, Diyarbakır-Kurtalan-Batman ve Tatvan-Van-İran demiryolu hatlarının Elazığ-Yolçatı güzergahında birleşerek Baskilden tek hat üzerinden Malatyaya ulaştığını anlatan Aslanmirza, güzergahta günlük asgari 24 tren seferinin gerçekleştiğini belirtti.
     Aslanmirza, 1934 yılında yapılan hattın, arazinin eğimli olması nedeniyle ilçe merkezinden kuzey güney doğrultuda S çizerek geçtiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Günde 24 trenin ilçe merkezinden S harfi çizerek adeta ilçeyi keşfediyormuşcasına dolaşarak geçtiği ve bu geçişin yolcu ve yük trenleri için de ortalama 30 dakikaya kadar yükselebildiği düşünüldüğünde, ilçe halkının sürekli olarak tren sesi gürültüsüne maruz kaldığı aşikardır. İlçe halkı bu gürültüden fizyolojik ve psikolojik açıdan, yaşam kalitesi ve çalışma performansı açısından olumsuz yönde etkilenmektedir. İlçede adeta demirden bir abluka altındayız. Demir yolu gürültü ve görüntü kirliliği kadar kentsel yenileme projelerinin de oluşturulmasına engel teşkil etmektedir. Bunların yanı sıra demir yolu, ilçe merkezini parçalara bölmekte ve ilçenin gelişebileceği istikametleri otomatik olarak kapatmaktadır.
    
     -Hattın yenilenmesi tasarruf sağlayacak-
    
     Bugünkü teknolojiyle demir yolunun ilçenin güneyinden direkt geçirilebileceğini, bununla ilgili etüt çalışması yaptıklarını belirten Aslanmirza, ilçenin güneyinde yapılacak yeni bir hatla trenlerin direk geçişi sağlandığı taktirde S harfi şeklindeki 14 kilometrelik kısmın kısalarak 6 kilometreye düşeceğini bildirdi.
     Aslanmirza, Bu enerji ve zaman tasarrufu sağlayacağı gibi hattın bakım maliyetleri de düşük olacaktır. Bu yararların milli ekonomiye sağlayacağı katkıyı da gözden kaçırmamalıyız dedi.
     Demir yolu güzergahının değiştirilmesini istediklerini belirten Aslanmirza, bu konuda siyasilerden ve bürokratlardan duyarlılık beklediklerini söyledi.
     Yöre halkı da demir yolu güzergahının dağınık olduğunu, ilçe bütünlüğünü bozduğunu, gürültü ve görüntü kirliliğine neden olduğunu savunarak, hattın değiştirilmesini istedi.
     Bu arada, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisinin 2009 yılında çıkarılan 2. sayısında yer alan Baskil Havzasında Doğal Ortam Özelliklerinden Kaynaklanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri konulu bilimsel yayımda, ilçe merkezinin bulunduğu havzanın tabanının kuzeyde bin 450 metre yükseltilerinden başlayıp güneyde bin 100 metrelere kadar indiği belirtiliyor.
     Yayımda, Havza tabanının en alçak alanı ile en yüksek kesimi arasında 350 metrelik yükselti farkı bulunmaktadır. Bu nedenle havza tabanında eğim, kuzeyden güneye doğru yüzde 7-8i bulmaktadır. Havzadan geçen demir yolunun S harfine benzer kavisli şekli bu durumun sonucudur saptaması yer alıyor.
    
     Muhabir: Bestami Bodruk / Ömer Fansa
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Tren yolu güzergahının değiştirilmesini talep ediyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER