Troia Antik Kentinde yapılması planlanan müze

Troia Antik Kentinde yapılması planlanan müze -AK Parti Çanakkale Milletvekili Daniş: -Müzenin yapıldığı ilk yıldan itibaren Troianın bugün 500 bin olan ziyaretçi sayısı 1 milyonu aşacak


ÇANAKKALE (A.A) - AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde yer alan Troia Antik Kentine yapılması planlanan müzeyle ilgili projenin tamamlandığını, sadece ana binanın toprak üzerinde, galerilerin ise toprak altında olacağını söyledi.
     Daniş, Troia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ernst Pernicka ve Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, yıllardır yapılması gündemde olan Troia Müzesinde sona yaklaşıldığını belirtti.
     Projenin tamamlandığını ve ihale aşamasına geldiğini ifade eden Daniş, Troia müzesinin büyük bölümünün, tıpkı bugünkü Troia kalıntıları gibi toprak altında olacağına dikkat çekti.
     Müzenin sadece ana binasının toprak üzerinde, galerilerinin ise toprağın altında olacağını ve merdiven yerine rampalardan yürünerek gezileceğini anlatan Mehmet Daniş, Müze projesi bugünkü Troia Antik Kenti ve Troia Milli Parkı dokusuyla uyumlu şekilde planlandı. Bilindiği gibi Troia Müzesi için 2011 yılı mayıs ayında bir yarışma yapılmış ve proje belirlenmişti. Bakanlık daha sonra detay projelerin yapılmasını ihale etti. O proje de bakanlığa teslim aşamasına geldi. Eylül ayı içinde bakanlığa teslim edilecek ve teknik çalışmalar sonucunda müzenin ihalesi yapılacak. Yaklaşık 10 milyon dolara mal olması tahmin edilen müzenin temeli bu yıl sonuna kadar atılacak ve 1-2 yılda tamamlanarak hizmete açılacak diye konuştu.
     Troia Müzesinin, Çanakkale turizminde bir eşik olacağını söyleyen Daniş, şöyle devam etti:
     Müzeyi yaptığımız zaman aslında biz turizmde bir üst lige çıkmış oluyoruz. Çünkü kültür turizminin artık sektörel anlamda yapılabileceği anlamına geliyor bu. Müzenin yapıldığı ilk yıldan itibaren Troianın bugün 500 bin olan ziyaretçi sayısı 1 milyonu aşacak. Müze sayesinde antik kente gelen turistler Troiada ve Çanakkalede daha uzun süre kalacak. Bu da Çanakkaledeki turizmi çok olumlu yönde etkileyecek. Troia Müzesi, dünyada ses getirecek, takdir kazanacak bir proje olacak ve beraberinde de bugün yüzde 90ı dünyanın değişik ülkelerinde sergilenen Troia eserlerinin büyük bölümünün ait olduğu yere geleceğini ümit ediyorum.
     Troia kazılarına 2005 yılından bu yana başkanlık yapan Almanyanın Tubingen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ernst Pernicka ise kendisinden önce kazılara uzun yıllar başkanlık eden Alman Arkeolog Prof. Dr. Manfred Osman Korfmannın rüyası olan Troia Müzesinin somut bir şekilde gerçekleşme aşamasına gelmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.
     Troia Kazısı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan da antik kentte kazıların 150 yıl önce başladığını ve son 25 yıldır da yeni dönem kazılarının yapıldığını belirterek, Troia Müzesi, pek çok kültür ve turizm dinamiğinin önüne açacak bana göre. Troia Milli Parkındaki turizm potansiyelini harekete geçirecek. Milli Park içindeki köylülerin turizm gelirinden pay almasını sağlayacak. Şu anda başka ülkelerde sergilenen Troia buluntularının iadesi konusunda, müzenin yapılmasıyla birlikte hukuki sürecin dışında etik bir süreç başlayacak. Bence müze pek çok şeyin önünü açacak. Troia buluntularının da aynı çatı altında akademisyenler tarafından çalışılması olanağını sunacak. Troia Müzesi, hem Türkiyenin, hem de Çanakkalenin prestiji olacak şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Burak Akay
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Troia Antik Kentinde yapılması planlanan müze Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER