TTKdaki metan gazından etkilenme

TTKdaki metan gazından etkilenme -Zonguldakta TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki iş kazasıyla ilgili tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 3 kişinin suçlamaları kabul etmediği öğrenildi -Şüphelilerden Yüksel K


ZONGULDAK (A.A) - Zonguldakta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki iş kazasıyla ilgili tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 3 kişinin suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.
     Cumhuriyet savcılığınca başlatılan ve gizli yürütülen soruşturma kapsamında, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 630 kodunda galeri açma işini yürüten firmanın sondaj işçisi Mustafa Ünün yanı sıra maden mühendisi Yüksel K. ile TTKda sözleşmeli maden teknikeri olduğu öğrenilen Murat Cnin de Birden fazla kişinin taksirle ölümüne sebebiyet verme suçundan Zonguldak 1. Sulh Ceza Mahkemesine sevk edildiği belirtildi.
     Şüphelilerden maden mühendisi Yüksel K, mahkemedeki savunmasında, suçlamaları kabul etmeyerek, şunları kaydetti:
     Göçük altında 3 işçimiz var, onların kurtarma çalışmalarına katılmak istiyorum. Star inşaat firmasının proje müdürünün olmaması durumunda ona vekaleten buradaki işleri ben yürütüyorum. Yine firmamız üç vardiya halinde diğer genç mühendis arkadaşlarımın gözetiminde çalışmaya devam etmektedir. Ben bu arkadaşlara göre daha tecrübeli olup onların amiri olmam sebebiyle çalışmalarını gözetlemek ve denetlemek, ayrıca bilgi birikimimi aktarmak üzere tutuksuz yargılanmayı talep ediyorum.
     Yüksel Knın avukatı da halen göçükte 3 işçi bulunduğunu belirterek, Takriben 150 metre posta bulunmaktadır. Bunların boşaltılması ve işçilere ulaşılması için müvekkilimin tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz dedi.
    
     -Galeride daha önce göçük olan bölge vardı-
    
     Maden teknikeri Murat C, TTKda sözleşmeli çalıştığını, görevinin de Star firmasının yaptığı işleri denetlemek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Gördüğüm eksikleri TTKda görevli amir ve üstlerime bildiriyorum. Benim görevim, Star firmasına da gördüğümüz eksiklikleri iletip bunların giderilmesini ve tekrar kontrol edileceğini beyan etmekten ibarettir. Onun dışında alınacak tüm kararlardaki sorumluluk ve yetki amirime aittir. Benim denetim sırasında gördüğüm ve o anda giderilebilecek küçük eksiklikleri vardiya amirine söyleyip düzelttirme imkanım mevcuttur. Ancak daha büyük eksiklikleri rapor edip üstlerime ve amirlerime bildiririm. Örneğin sondajın durdurulup durdurulamayacağına benim karar verme yetkim yoktur. Benim diğer arkadaşlar gibi şu anda göçük altında bulunan 3 madenciye ulaşmak için ve TTKnın oradaki kişileri sahipsiz bırakmadığını göstermek amacıyla orada bulunmam gerektiğini düşünüyorum. Tutuksuz yargılanmayı talep ediyorum.
     Murat C, maden ocağında ilk cesetlerin alındığı yerle arın çalışmasının bulunduğu yer arasında 150-160 metre mesafe olduğunu belirterek, Bu mesafe arasında daha önce göçük olup betonlanmaya yeni başlayacak yer vardı. Bahsi geçen metan gazının arın çalışmasından dolayı mı yoksa göçük olan bölgenin tekrar hareket etmesinden mi kaynaklanıp kaynaklanmadığının tespit edilmesi gerekir ifadeleri kullandı.
    
     -Kusur durumu net değil-
    
     Sondaj işçisi Mustafa Ü. de suçlamaları kabul etmediğini belirtti.
     Mustafa Ünün avukatı ise kusur durumunun net olmadığını savunarak, Bundan birkaç yıl önce yaşanan ve 30 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda kusur durumu soruşturma ve kovuşturma aşamasında farklı çıkmıştır. Bu durum da göz önünde bulundurularak şüphelinin tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz diye konuştu.
     Mahkeme, Birden fazla kişinin taksirle ölümüne sebebiyet verme suçundan tutuklanmalarını istenmesine karşın olay yeri inceleme tutanağındaki bilirkişi beyanlarına göre, şüphelilerin olayın oluşumunda kusurlarının bulunduğuna dair kişiselleştirmiş herhangi tespitin bulunmaması gibi nedenlerden salıverilmelerine karar verdi.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı/Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber TTKdaki metan gazından etkilenme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER