TTK Yeni Tahlisiye İstasyonu ve Tatbikat

TTK Yeni Tahlisiye İstasyonu ve Tatbikat Ocağı yenilendi -Zonguldakta, ocaklardaki olası kazalarda kurtarma çalışmalarını yürütecek madencilere yönelik 1938de oluşturulan tahlisiye istasyonu ve tatbikat ocağı yenilenerek törenle açıldı


ZONGULDAK (A.A) - Zonguldakta, ocaklardaki olası kazalarda kurtarma çalışmalarını yürütecek madencilere yönelik 1938de oluşturulan tahlisiye istasyonu ve tatbikat ocağı yenilenerek törenle açıldı.
     Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk, törende yaptığı konuşmada, Türkiyede yurt genelinde kurtarma hizmeti veren tek yetkili tahlisiye istasyonunun kurumlarında olduğunu söyledi.
     Yer altı maden işletmelerinde kurtarıcı olarak yetiştirilecek kişilerin 44 saatlik yetiştirme kursuna, mevcut tahlisiyecilerin ise yılda 2 kez 8 saatlik tekrarlama kursuna tabi tutulduğunu anlatan Öztürk, şunları kaydetti:
     Ülkemizde ilk tahlisiye istasyonu 1938de Zonguldakta kurulmuştur. Merkez tahlisiye istasyonu bu tarihten günümüze kadar Türkiye genelinde 10 binin üzerinde kurtarıcı yetiştirmiştir. Ocaklarımızda yaklaşık 500 tahlisiyeci personel bulunmakta, her yıl yaklaşık 50 civarında yeni tahlisiyeci yetiştirilmektedir. Tahlisiye istasyonumuz 74 yıl sonra en son teknolojik imkanlarla donatıldı. İstasyon yaklaşık 750 bin liraya mal oldu. Yeni istasyona 3er yürüyüş bandı ve kondisyon bisikleti ile 4 barfiks aletinin yanı sıra tatbikat ocağı için kamera, sis makinesi ve pozisyon belirleyici gibi cihazlar satın alındı. Kurtarma ekiplerindeki personel yeni istasyonda öncelikle kondisyon testine tabi tutulacak. Koşu bandında performanslarına bakılan madenciler daha sonra suni ocakta eğitime devam edecek. Burada eğitim yapan tahlisiye personeline yer altında yangın, patlama ve panik ortamı gerçekçi bir şekilde hissettirilecek. Bunun için 1 adet sis makinesi, ışık efekti, yangını canlandıran portatif sesli ve ışıklı simülatör temin edildi. Ocağın içinde eğitim gören madencinin yerini belirleyecek 64 adet pozisyon belirleyici de var. Kontrol odasındaki operatör böylece eğitim gören kişinin ocağın neresinde olduğunu bilebiliyor. Ayrıca 13 kızıl ötesi kamerayla ocak izleniyor.
     Tahlisiye istasyonu ve tatbikat ocağının açılışı, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, TTK Genel Müdür Vekili Mustafa Şimşek, Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik ve diğer protokol üyelerince yapıldı.
     Ocakta 3 kişilik ekip tatbikat yaptı. Ekip, karanlıkta madenci fenerleriyle ilerleyerek sis makinesiyle dumanla kaplanan ve ses efektleri verilen ocaktaki tatbikatı başarıyla tamamladı.
     (SOY-ÖEB-RİN)
<< Önceki Haber TTK Yeni Tahlisiye İstasyonu ve Tatbikat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER