Tüketicinin yeni derdi: Mesafeli satışlar

Tüketicinin yeni derdi: Mesafeli satışlar -İnternet, telefon ve diğer iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen mesafeli satışlar nedeniyle Sivas Tüketici Sorunları Hakem Heyetine yapılan şikayetler, bu yıl, geçen yıla oranla 6-7 kat arttı


SİVAS (A.A) - Önder Felek - İnternet, telefon ve diğer iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen mesafeli satışlar nedeniyle Sivas Tüketici Sorunları Hakem Heyetine yapılan şikayetler, bu yıl, geçen yıla oranla 6-7 kat arttı.
     Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ticaret İl Müdür Vekili Salih Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, telefonla, internetle veya diğer iletişim araçlarıyla yapılan mesafeli satışlarda son yıllarda ciddi artış olduğunu söyledi.
     Kapıdan satış yapan kişilerin de daha az maliyetle daha çok kişiye ulaşabildiği için mesafeli satışı tercih etmesiyle bu alanda çok büyük yoğunluk yaşandığını ifade eden Coşkun, buna bağlı olarak önceki yıllarda tüketici şikayetlerinin ilk sıralarında yer alan kapıdan satış şikayetlerinde düşüş, mesafeli satış şikayetlerinde ise çok büyük artış olduğunu belirtti.
     Tüketici Sorunları İl Hakem Heyetine yapılan her dört şikayetin birini mesafeli satışların oluşturduğunu aktaran Coşkun, geçen yıla oranla şikayetlerin 6-7 kat arttığını bildirdi.
     Coşkun, teknolojiye erişimin kolay olmasının ve internetten alışverişin yaygınlaşmasının şikayetleri artırdığına dikkati çekerek, özellikle yanıltıcı reklamlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
    
     -Dimyata pirince giderken...-
    
     Mesafeli satış şikayetlerinin büyük bir çoğunluğunu cep telefonlarının oluşturduğunu belirten Coşkun, Piyasa değeri bin 500 lira olan bir cep telefonunu, bu tür satışlarla 500 liraya almak mümkün. Fiyatı cazip bulan tüketici ürünü, yeterli incelemeyi yapmadan hemen satın alıyor. Telefon eline ulaştığında ya fonksiyonları eksik oluyor ya da çalışmıyor. Bu şekilde ucuz olduğu düşünülerek alınan telefonların yüzde 90ı bozuk ya da çalışmıyor. Cep telefonlarının yanı sıra, mesafeli satışla satın alınan dikiş makinesinden, kıyafete, saatten fiskos masasına kadar bir çok ürün hakkında ayıplı olduğu gerekçesiyle şikayet var diye konuştu.
     Salih Coşkun, şikayet dilekçelerinin sayısının her geçen gün arttığını dile getirerek, şunları kaydetti:
     Bir tüketici piyasa değerinin çok altında olduğu için 180 liradan 2 adet cep telefonu satın alıyor. Telefon eline ulaştığında ikisinin de çalışmadığını fark ediyor. Bize şikayete geldiğinde yasal iade süresini geçirdiği için herhangi bir işlem yapamadık. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oluyoruz. Bu şekilde çok sayıda tüketici var. Şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Her firma müşterisine bu şekilde davranmıyor. Tüketici ürünü satın almadan önce internetten veya başka şekilde mutlaka firmayı araştırmalı, bilgi sahibi olmalı. Bir de kesinlikle alınacak ürünün piyasa fiyatı ile kampanyalı fiyat karşılaştırılmalı. Çok ucuz ürünlerden kaçınılmalı.
    
     -7 gün içerisinde koşulsuz iade hakkı-
    
     Coşkun, mesafeli ve kapalı satışlarda tüketicinin ürünü teslim aldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde herhangi bir sebep veya ayıp ortaya koymadan iade etme hakkına sahip olduğunu söyledi.
     Tüketicinin ürünü almaktan vazgeçtiğini 7 gün içerisinde firmaya bildirmesi ve bunu kanıtlaması gerektiğini anlatan Coşkun, Bu bildirimin telefonla bile yapıldığı fatura detayında ispat edilirse bunu tüketici lehine değerlendiriyoruz. Tabi bunun için de ürünün kargodan teslim alındığı tarih belgelendirilmeli diye konuştu.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Tüketicinin yeni derdi: Mesafeli satışlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER