Tunceliden kısa kısa

Tunceliden kısa kısa -Belediye, şehrin uzun vadede su sorunu yaşamaması için yeni kaynaklar arıyor -Tunceli Üniversitesine 5 akademik personel alınacak


TUNCELİ (A.A) - Tunceli Belediyesinin, şehrin uzun vadede su sorunu yaşamaması için yeni kaynaklar aradığı bildirildi.
     Tunceli Belediyesi Çevre Mühendisi Bülent Yeşilgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda belediye tarafından yapılan büyük ölçekli yatırımlara rağmen, şehrin su ihtiyacını karşılayan kaynakların veriminin azalması nedeniyle kent merkezinde su sıkıntısı yaşanmaya başlandığını söyledi.
     Zağge, Hagü ve Büyükyurt su kaynakları ile sondaj kuyularının mevcut durumu hakkında bilgi veren Yeşilgöz, proje öngörülerine göre bu dört kaynaktan gelen suyun 2040 yılına kadar kentin su ihtiyacını sorunsuz bir şekilde karşılaması gerektiğini ancak kurak dönemlerde kaynaklardan verim alamadıklarını belirtti.
     Bu sıkıntının yanı sıra kaynak sularının yağışlı zamanlarda bulanık aktığını anlatan Yeşilgöz, Su bulanık aktığı için kaynaklar yaklaşık 3-4 ay boyunca devre dışı bırakılmakta ve kullanılamamaktadır. Bu nedenlerden dolayı özellikle yaz ve sonbahar dönemlerinde kent merkezinde su sıkıntısı yaşanmaya başlanmıştır diye konuştu.
     Yeşilgöz, şunları söyledi:
     Son yıllarda yaşanan hızlı nüfus artışı ve bu artış dışında yaz aylarında kent nüfusunun 2-3 katına çıkması, mevcut durumda yaşanan su sıkıntısını daha da arttırmıştır. Ayrıca 2010 yılında belediyemiz sınırları içine dahil edilen Aktuluk Mahallesi ve bu mahalle sınırları içinde inşaat çalışması devam etmekte olan Tunceli Üniversitesi kampüs alanın da su ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Kaynak sularının yetersiz gelmesi ve ortaya çıkan su ihtiyacı açığı nedeniyle, önümüzdeki yıllarda kent merkezinde çok ciddi su sıkıntısı yaşanmaya başlanacağı öngörülmektedir. Bu sıkıntının önüne geçilebilmesi için belediyemiz yeni su kaynakları arayışına girişmiş ancak yaklaşık 60-70 kilometre çap içinde kentin su ihtiyacını uzun yıllar karşılayabilecek herhangi bir su kaynağı tespit edilememiştir.
     Pülümür Çayı kenarındaki Zağge 2 kaynağının, kentin su ihtiyacını kısa ve orta vadede karşılayabilecek kapasitede olduğunu ancak terfi sistemiyle şehre getirilmesi gerektiğini belirten Yeşilöz, 35 kilometre uzaklıktaki kaynaktan şehre su getirilmesi projesinin 2013 yılı inşaat sezonunda uygulanacağını söyledi.
     Bu suyun kente getirilmesi ve diğer içme suyu tesislerinin (depo, şebeke hattı) yapılması suretiyle Tuncelinin su ihtiyacının 8-10 yıl boyunca yeterli ve sağlıklı bir şekilde karşılanacağının öngörüldüğünü anlatan Yeşilöz, Bu suyun Aktuluk Mahallesi ve üniversite kampüsüne de verilmesi planlanmaktadır dedi.
     Ovacık ilçesi sınırlarındaki Mercan suyunun, Tuncelinin su ihtiyacının uzun yıllar sağlıklı ve yeterli bir şekilde karşılanabilmesi, uzun vadede kentin su sorunu yaşamaması için en yakın ve en uygun kaynak olarak belirlendiğini kaydeden Yeşilöz, Bu suyun kent merkezine getirtilmesi planlanmaktadır. Mercan suyunun projelendirilmesi için 2012 yılı Haziran ayında Devlet Su İşlerine resmi başvuru yapılmıştır diye konuştu.
    
     -Tunceli Üniversitesine akademik personel alınacak-
    
     Tunceli Üniversitesine 5 akademik personel alınacağı duyuruldu.
     Rektörlükten yapılan açıklamada, Üniversitemize bağlı birimlerde istihdam edilmek üzere, 2547 Sayılı Kanun ve Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uyarınca öğretim üyesi alınacaktır. Müracaat edecek adayların devlet hizmetine girmede aranılan genel şartlara haiz olmaları gerekmektedir denildi.
     Açıklamada, akademik personel alımına ilişkin ayrıntılı bilgiye Tunceli Üniversitesinin sitesinden ulaşılabileceği belirtildi.
    
     Muhabir: Fatma Çıray
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Tunceliden kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER