Tunceli Valiliğinden Tunceli sarımsağı ile ilgili

Tunceli Valiliğinden Tunceli sarımsağı ile ilgili açıklama -Valilik: Tunceli sarımsağını diğer sarımsaklardan ayıran en önemli özellik, çiçek açıp tohum bağlamasıdır, en kolay çoğaltım metodu ancak tohumla olabilmektedir. Bu yüzden doğ


TUNCELİ (A.A) - Tunceli sarımsağının sökümünün çiçeklenme döneminden sonra yapılması gerektiği bildirildi.
     Tunceli Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Doğal Çiçek Soğanlarının Sökümü, Üretimi ve Ticaretine İlişkin Yönetmeliğe göre, Türkiyede endemik ve nesilleri tehlike altında olan doğal çiçek soğanlarının sökümünün ve ticaretinin yasak olduğu anımsatıldı.
     İlgili yönetmenliğin detaylarının aktarıldığı açıklamada, doğadan toplanarak ihracatı yasak olan çiçek soğanları başlığı altında Allium Tuncelianumun (Tunceli Sarımsağı) da içinde bulunduğu belirtildi.
     Endemik bir tür olan Tunceli sarımsağının korunmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgilerin verildiği açıklamada, Hem bitkinin doğadaki varlığının korunması hem de tüketim açısından sürekliliğinin sağlanması amacıyla bitkinin doğadan toplanması yerine yetiştirilerek tüketime sunulması gerekmektedir. Doğadan toplanarak kullanılması, doğal popülasyonu üzerinde olumsuz sonuçlara sebep olmaktadır. Bu nedenle Tunceli Sarımsağının Korunması ve Geliştirilmesi Projesi, Tunceli Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulmuştur. Yine Tunceli Sarımsağını Kültüre Alma Projesi kapsamında Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) ve SODESe projeler sunulmuş olup, KDRP kapsamında Tunceli Sarımsağının Tarla Koşullarında Üretimin Gerçekleştirilmesi Projesi kabul edilerek uygulanmasına başlanmıştır denildi.
     Üretim çalışmaları sonucunda elde edilen ürünün, yurt içinde tüketilmesinin mümkün olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Ancak doğadan toplanarak yurt içinde pazarlanması, bu tür için büyük bir tehlikedir. Tunceli sarımsağını diğer sarımsaklardan ayıran en önemli özellik, çiçek açıp tohum bağlamasıdır, en kolay çoğaltım metodu ancak tohumla olabilmektedir. Bu yüzden doğadan sökümlerin çiçeklenme döneminden sonra yapılması şarttır. Çiçeklenme döneminden, tohum olgunlaşma dönemine kadar süreçte, üretim materyali olarak yapılacak hasat ve toplama işlemlerinin başlangıç ve bitiş tarihleri, 20 Ağustos ile 20 Eylül tarihleridir. Üretim materyali olarak kullanılacak ürün dışında toplanması, Tunceli sarımsağının pazara yönelik toplanması ve satılması yasaktır.
    
     Muhabir: Haydar Toprakçı
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Tunceli Valiliğinden Tunceli sarımsağı ile ilgili Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER