Türk ezgilerini dünyaya duyuracaklar

Türk ezgilerini dünyaya duyuracaklar -Anadolu Filarmoni Orkestrası, aldığı davet üzerine gittiği Hollandada Türk bestecilerin eserlerini seslendireceği iki konser verecek -Orkestranın Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Kenan Gökkaya:


İZMİR (A.A) - Senem Yazıcı - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın talimatı ve desteğiyle 6 ay önce İzmirde kurulan Anadolu Filarmoni Orkestrası, aldığı davet üzerine Hollandada düzenlenen müzik festivali Multifestijnde iki konser verecek.
     Avrupanın en büyük kültür festivali olma özelliğini taşıyan ve çok kültürlülük festivali olarak adlandırılan Multifestijn, bu yıl Türkiyeden Anadolu Filarmoni Orkestrasını ağırlayacak. Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400. yılı olması nedeniyle 25 ülkeden 100 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen festivale, orkestranın katılımı ayrı bir önem taşıyor.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından festivalde Türkiyeyi temsil etmek üzere görevlendirilen Anadolu Filarmoni Orkestrası, Avrupalı dinleyicileri, çok sesli müziğin bilinen klasik enstrümanlarının yanı sıra ney, kanun, saz gibi Türk müziğine özgü çalgılarla tanıştırmayı amaçlıyor.
     Anadolu Filarmoni Orkestrası Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Kenan Gökkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalde iki konser vereceklerini ve bu konserlerde öncelikle ulusal müziğin çok sesli eserlerine, geleneksel müzik enstrümanlarını da kullanarak yer vereceklerini söyledi.
     Güzel sanatları Anadolunun her yerine götürme amacıyla kurulan orkestranın, henüz 6 aylık geçmişine rağmen önemli bir temsil göreviyle onurlandırıldığını ifade eden Gökkaya, ulusal kültürü evrensel boyutlara taşıma misyonundaki orkestraları için Hollandadaki festivalin, kendileri için ilk uluslararası sınav olacağını vurguladı.
    
     -Duydukları seslere şaşıracaklar-
    
     Gökkaya, festivalde dinleyiciyi yaptıkları müzikle şaşırtacaklarını dile getirerek, şunları söyledi:
     Önce duydukları seslere şaşıracaklar. Mozartın Türk Marşını dinlerken duyacakları kavala, kanuna, zurnaya, neye şaşıracaklar. Bir senfonik yapı içerisinde bizim geleneksel enstrümanlarımızı duyunca, kulaklarında farklı bir tını kalacak. Ulusal müzik kültürümüz o kadar zengin ki, bu zamana kadar işlenmiyordu, tek sesliydi. Biz, çok sesli hale getirip bir anlamda ilk ihracatı yapıyoruz. Bu ihracı da nasıl yapıyoruz, batı müziği enstrümanlarıyla Türk enstrümanlarını, Batı konservatuvarlarında eğitim gören insanlarla Türk müziği eğitimi alanları biraraya getiriyoruz. Aslında bunu bizim yapmamamız gerekiyor. Türkiyede bir ayıp da Batı müziği ve Türk müziği diye konservatuvarların ikiye ayrılmasıdır. Biz burada birleşmeyi başardık, inşallah konservatuvarlarımız da birleşir.
    
     -Orkestra Çine uzanacak-
    
     Gökkaya, yürüttükleri çalışmaların, Anadoluda adeta devrim yarattığını, Türkiyenin dört bir yanından muhtarlardan davet aldıklarını belirtti.
     Anadolu Filarmoninin Hollanda turnesinin de kendi talebi deği, yaptıkları çalışmaların bir ürünü olduğuna işaret eden Gökkaya, İletişim çağındayız ve yaptıklarınız çok kısa sürede dünyada tınlıyor. Özellikle davet ettiler. Çoban konserimiz ve orada çaldığımız müzikler festival yöneticilerini çok etkilemiş dedi.
     Gökkaya, Çinde 2013 yılının Türk Yılı olarak kutlanacağını ve benzer konserleri Çinde de vermeyi planladıklarını ifade ederek, yurt içi ve yurt dışı konserlerinde yer almaktan mutluluk duymakla birlikte, kendilerini en çok çocuklara yönelik aralıksız sürdürdükleri eğitim konserlerinin heyecanlandırdığını kaydetti.
     Anadolu Filarmoni Orkestrası, Multifestijn kapsamında Amstardamda bu akşam ve yarın akşam iki konserle Türkiyeyi temsil edecek.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Türk ezgilerini dünyaya duyuracaklar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER