Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 78. yıldönümü -Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi panel düzenledi


GÜMÜŞHANE (A.A) - Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 78. yıldönümü dolayısıyla Türk Kadınlar Birliği (TKB) Gümüşhane Şubesince panel düzenlendi.
     Atatürk Kültür Merkezindeki panele, Vali Yardımcısı Armağan Önal, TKB Gümüşhane Şubesi Başkanı Aynur Çubukçu, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
     Çubukçu, panelin açılışında yaptığı konuşmada, bir milletin seviyesini o milletin kadınının ulaştığı seviyenin belirlediğini belirterek, Kadınlarımıza 78 yıl önce seçme ve seçilme hakkı tanınması, Türk ailesinin sosyal hakları ve birbirleri ile olan ilişkilerinin uygar ülkelerle eşit düzeye getirilmesinde atılan önemli bir adımdır dedi.
     Atatürkün, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı konuşmada, kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin bir lütuf olmadığını önemle vurguladığını kaydeden Çubukçu, şunları söyledi:
     Türkiye Cumhuriyeti, kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesi konusunda dünyada öncü ülkelerdendir. 1930da çıkarılan kanunla kadınlar ilk kez belediye seçimlerine katılma hakkı elde ettiler. 78 yıl önce çıkarılan kanunla da kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi. Türk kadını seçme ve seçilme hakkını birçok ülkeden önce sahip olmasına rağmen günümüzde maalesef Meclisteki kadın milletvekili sayımız çok düşüktür. Son yapılan seçimlerde Mecliste 78 kadın milletvekili bulunmakla birlikte, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kadınları temsil oranı sadece yüzde 14tür. Türk kadınının siyasi hayatı temsil oranının artırılmasını temenni ediyorum.
     Çubukçu, TKB Gümüşhane Şubesince hayata geçirilen Kadın Dostu Kent Gümüşhane projesi ile ilgili açıklamada bulundu.
     Panele konuşmacı olarak katılan Gümüşhane Müftüsü Süleyman Aktaş, İslamiyetin kadına bakış açısı, avukat Seval Kaçıran ise anayasa ve yasalarda kadınlarla ilgili yer alan düzenlemeler konusunda açıklamalarda bulundu.
     Panel, TKB Gümüşhane Şubesince okullar arası düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER